A Tisza nevében – új dokumentumfilm a folyó hulladékproblémájáról
A Tisza nevében – új dokumentumfilm a folyó hulladékproblémájáról

Tegnap debütált a Youtube-on Ljasuk Dimitry, A Tisza nevében című dokumentumfilmje, mely a Tisza illetve Kárpátalja hulladékproblémáját mutatja be.

Az 55 perces dokumentumfilm a Tisza folyása mentén fekvő négy országban, Ukrajnában, Magyarországon, Szerbiában és Romániában játszódik és 10 szereplő személyes példáján, különös érzékenységgel mutatja be a környezetszennyezés határokon átívelő problémáját.

Úgy gondolom, hogy egy ember nem csak egy másik ember iránt érezhet mély szeretetet és kötődést, hanem egy folyó, de akár egy hegy, erdő vagy tenger iránt is. Ha szeretünk valakit, akkor kiállunk mellette, védelmezzük és megpróbálunk tenni érte.

–mondta Ljasuk Dimitry rendező a ng.hu kérdésére

A film során végigkísérhetjük a hulladék útját a forrástól egészen a Fekete-tengerig, közben pedig láthatjuk a környezetvédők áldozatos munkáját, ahogy az egész Kárpát-medencét érintő problémával küzdenek.

A rendező szponzorok és támogatók nélkül, teljesen egymaga alkotta meg a filmet, hogy alkotói szabadsága a legteljesebb lehessen. Bár az alkotás négy országot is felölel, a legnagyobb szerep Ukrajnának jut, ahol a hulladék egy igen jelentős része a természetben végzi.

Dimitry, akinek munkásságában nem ez az első környezetvédelmi témájú alkotás, a filmben üzen is az ország elnökének. Volodimir Zelenszkijhez a Tisza nevében szól, hogy ezzel is cselekvésre, a kialakult helyzet megszüntetésére szólítsa fel a politikust.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

A borítókép a film egy kockája.

search icon