A világ pálmafáinak több mint fele veszélyben van

A világ pálmafáinak több mint fele veszélyben van
A világ pálmafáinak több mint fele veszélyben van

Egy tanulmány szerint több mint ezer pálmafajt fenyeget a kihalás veszélye.

A tudósok mesterséges intelligenciát használtak a teljes pálmacsaládot fenyegető kockázatok felmérésére. Az adatok alapján sokkal pontosabb képet kaphatunk arról, hogy mennyi és mely pálmaféle van veszélyben.

Mindent meg kell tennünk a biológiai sokféleség védelme érdekében, és ez több mint ezer pálmafajt foglal magában, amelyekről most már tudjuk, hogy veszélyeztetettek” – nyilatkozta a tanulmány vezetője, Dr. Sidonie Bellot, a londoni Kew Királyi Botanikus Kertek munkatársa.

Elmondta, hogy a növényeket a helyszínen kell megóvni, és több adatot kell gyűjteni róluk, ami nem lehetséges a pálmák termőhelyein élő és a pálmákat naponta használó emberek nélkül. Adataik szerint több mint ezer fajt – a pálmák kicsivel több mint 50%-át – fenyegeti a kihalás veszélye.

Ezekkel az előrejelzésekkel segíthetünk a természetvédelmi tevékenységek rangsorolásában és abban, hogy a fajokat további természetvédelmi munkával célozzuk meg azokban az országokban, ahol a leginkább veszélyeztetettek” – mondta Dr. Steven Bachman, a Kew természetvédelmi értékelési és elemzési csoportjának kutatásvezetője.

A csoport Madagaszkárt, Új-Guineát, a Fülöp-szigeteket, Hawaiit, Borneót, Jamaikát, Vietnamot, Vanuatut, Új-Kaledóniát és Sulawesit jelölte ki a pálmák védelmének kiemelt régióiként.

A pálmafákat sokféleképpen hasznosítják, többek között olyan alapanyagként, mint a kókuszdió, a pálmaolaj vagy a datolya, illetve bútorok, gumi, olaj és kötelek készítésére. Ezek a fák az összes növénycsalád közül a gazdaságilag legfontosabbak közé tartoznak, több száz vadon élő fajuk emberek millióit tartja el világszerte.

A trópusok több száz közösségének biztosítanak építőanyagot otthonokhoz és szerszámokhoz, valamint élelmiszert és gyógyszert. A Nature Ecology and Evolution című szaklapban közzétett kutatás szerint 92 régióban legalább 185 hasznosítható pálmafajt veszélyeztetetté válhat, ami tovább hangsúlyozza e növények védelmének szükségességét.

Forrás (bbc.com)

search icon