A WWF Magyarország szerint továbbra is aggódnunk kell a fakitermelés miatt
A WWF Magyarország szerint továbbra is aggódnunk kell a fakitermelés miatt

Megérkezett a válaszlevél az Agrárminisztériumtól a hat zöld civil szervezet – a WWF Magyarország, Magyar Természetvédők Szövetsége, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, 10 millió Fa Alapítvány, Greenpeace Magyarország és Levegő Munkacsoport – által indított, a mai napig 112 389 ember és 378 szervezet által aláírt nyílt levélre, amelyben a kormány tűzifarendeletének visszavonását kérték, és továbbá számos javaslatot fogalmaztak meg az ország energiaellátásának javítására.

A rendeletet a vészhelyzettel indokolták a levélben, valamint azzal, hogy garantálni kell az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságát, továbbá a nemzetgazdaság stabilitásának biztonságát. Egyben kiemelték azt is, hogy a szabályozás tekintettel van arra, hogy a tűzifaigény kielégítése ne okozzon visszafordíthatatlan és hosszú távú káros hatást a természeti környezetünkben.

A hat civil szervezet álláspontja szerint a lazítások által megnyitott lehetőségek az egyes állami intézmények által kezelt, illetve magántulajdonú erdőkben továbbra is fennállnak. A WWF Magyarország nem tartja elfogadhatónak, hogy a tarvágás közjóöléti és védelmi rendeltetésű, magas természetességű állami erdőkben bármely kezelő számára lehetőség legyen.

A fakitermelés időbeli korlátozásának eltörlése valamennyi erdőterületen rendkívül aggasztó az erdei élővilág, különösen a védett és fokozottan védett, továbbá Natura 2000-es jelölő növény- és állatfajok megőrzése szempontjából

– mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője.

Úgy vélik, a tűzifa éppúgy biztosítható lenne az alacsonyabb természetességű, védett területen kívüli erdőkből, illetve akár az erdőterületeken kívüli fás területek kitermelésének támogatásával, amelyeket ráadásul sok esetben invazív fajok alkotják.

Ugyanakkor fontosnak tartjuk megjegyezni, hogyha az utóbbi időkben megfelelő hangsúlyt fektettünk volna a lakossági energiahatékonyságra, akkor kevésbé került volna a lakosság ilyen kiszolgáltatott helyzetbe. Ennek korrigálását sosem késő elkezdeni

– tette hozzá Harmat Ádám, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetője.

A szervezetek elfogadhatatlannak tartják, hogy a természeti értékeink jövőjét meghatározó fontos törvények alkalmazását lazító intézkedéseket széles körű szakmai egyeztetések nélkül hozzák meg, és továbbra is szorgalmazzák a kormányrendelet visszavonását. 

(Forrás: index.hu)

search icon