Afrikától Amerikáig tapasztalhatóak szélsőséges időjárási jelenségek
Afrikától Amerikáig tapasztalhatóak szélsőséges időjárási jelenségek

Nigéria az elmúlt héten pusztító árvizek középpontjába került. A hatóságok rossz felkészültségét okolták a jelentős károkért. A nyugat-afrikai országban legalább 600 ember halt meg, az államok kétharmadát érintette a katasztrófa. Becslések szerint 1,3 millió embernek kellett elhagynia lakóhelyét, és a jelentések szerint akár negyedmillió ház is megsemmisült. Az áradások az átlagot meghaladó csapadékos hónapok csúcspontját jelentik, az első áradások már nyáron bekövetkeztek.

Nigéria áradások kapcsán a hatóságok is részben felelősek lehetnek. Az afrikai országot hónapok óta sújtó halálos áradásokért az éghajlatváltozás, és annak okozói felelősek.

A problémát súlyosbította, hogy a szomszédos Kamerunban egy gátból víz szabadult fel, ami nagy mezőgazdasági területek víz alá kerülését eredményezte. Ez komolyan veszélyeztette a régió élelmezésbiztonságát

– írta cikkében Nicholas Lee.

Eközben az Egyesült Államokban a sugáráramlat helyzetének köszönhetően egy szakadék vágta ketté az országot. Az ország nyugati felén későn érkezett meg a nyár, ami újabb rekordhőmérsékletű hullámot hozott. Seattle volt az egyik város, amelyet érintett a meleg, a hőmérő higanyszála múlt vasárnap meghaladta a 31 Celsius-fokot. A hőmérséklet még soha nem ért el ilyen magas értékeket az évszak ilyen késői szakaszában.

Az Egyesült Államok keleti felében azonban korán beköszöntött a tél. Különösen a Nagy-tavak térségében dőltek meg rekordok a hideg miatt: Michigan és Wisconsin egyes részein több mint 40 cm hó esett hétfőn és kedden. Ezt az úgynevezett tóhatás okozta, amikor a Nagy-tavak viszonylag meleg vize és a hideg levegő közötti hőmérsékletkülönbség tartós és intenzív konvektív csapadékot okoz.

Európa délnyugati részein az elmúlt napokban újabb hőséghullámot mértek a könyörtelenül forró nyár után. Franciaországban a hőmérséklet szerdán elérte a 29 Celsius-fokot, míg Spanyolországban újabb rekordmeleg volt. Granadában 35,3 Celsius-fokot mértek a valaha mért legmelegebb októberi napon. Ez azt jelenti, hogy Spanyolországban idén már 25 olyan nap volt, amikor megdőlt a melegrekord. Az eddig igen ritka, és szokatlannak számító éghajlati jelenségeket a klímaváltozás is kiválthatja, vagy fokozhatja. Ebből következik az, hogy később nagyobb esély lehet arra, hogy hasonló képet mutató, szélsőséges időjárási jelenségeknek lehetünk tanúi.

(forrás: www.theguardian.com)

search icon