A klímaváltozás gyengébb El Niño és La Niña időjárási ciklonokhoz vezethet
A klímaváltozás gyengébb El Niño és La Niña időjárási ciklonokhoz vezethet

A Csendes-óceán keleti részén a meleg El Niño és a hideg La Niña állapotok közötti ciklikusságot gyengítheti az klímaváltozás és még a kutatók sem tudják, hogy ennek milyen ökológiai hatásai lesznek.

Az általában El Niño-Déli Oszcilláció (ENSO) néven emlegetett időjárási jelenség legalább az elmúlt 11 000 évben nagyobb megszakítások nélkül fennállt. A Nature Climate Change című folyóiratban közzétett új tanulmányból az derült ki, hogy ez megváltozhat. A kutatást a dél-koreai Pusan Nemzeti Egyetem IBS Center for Climate Physics (ICCP), a németországi Hamburgban működő Max Planck Meteorológiai Intézet és az amerikai Mānoa-i Hawaiʻi Egyetem szakemberei közösen végezték.

Az El Niño befolyásolja a globális éghajlatot és megzavarja a szokásos időjárási mintákat, ami ennek következtében egyes helyeken intenzív viharokhoz, máshol pedig szárazsághoz vezethet. A mezőgazdaságtól és halászattól függő fejlődő országokat, különösen a Csendes-óceánnal határos országokat érinti általában a leginkább.

A kutatócsoport Dél-Korea egyik leggyorsabb szuperszámítógépének, az Alephnek a segítségével globális éghajlati modellszimulációkat végzett, hogy valósághűen szimulálja a légkörben a trópusi ciklonokat és a trópusi instabilitási hullámokat az egyenlítői Csendes-óceánban, amelyek mindkettő alapvető szerepet játszik az El Niño és La Niña események kialakulásában és megszűnésében.

A kutatócsoport azt vizsgálta, hogyan változik az ENSO az üvegházhatású gázok növekvő koncentrációjára adott válaszként. A számítógépes szimulációkeredménye szerint egyértelmű, hogy a növekvő CO2-koncentráció gyengíti az ENSO hőmérsékleti ciklusának intenzitását. A légkör és az óceánok rendszerében a hőmozgások nyomon követésével megállapították, hogy a jövőbeni El Niño események gyorsabban veszítenek hőt a légkörbe a vízgőz elpárolgása miatt, amely hajlamos lehűteni az óceánt.

Az ENSO-rendszerben a pozitív és negatív visszacsatolások között egyfajta kötélhúzás zajlik, amely melegebb éghajlat esetén a negatív oldalra billen. Ez azt jelenti, hogy a jövőbeni El Niño- és La Niña-események már nem tudják kifejteni teljes amplitúdójukat.

mondta Prof. Malte Stuecker, a tanulmány társszerzője, aki jelenleg a Hawaiʻi Egyetem Óceanográfiai Tanszékének és Nemzetközi Csendes-óceáni Kutatóközpontjának adjunktusa.

Bár az új tanulmány szerint az ember okozta felmelegedéssel valószínűleg gyengülni fognak az egyenlítői Csendes-óceán keleti részén a hőmérséklet évenkénti ingadozásai, az El Niño és a La Niña-val összefüggő csapadékszélsőségek megfelelő változásai tovább fognak növekedni a melegebb éghajlaton felerősödő hidrológiai ciklus miatt, amint azt az ICCP tudósai és nemzetközi munkatársaik által a közelmúltban készített tanulmányok is kimutatták.

Kutatásaink azt dokumentálják, hogy a változatlan mértékű felmelegedés valószínűleg elhallgattatja a világ legerősebb, évezredek óta működő természetes klímahintáját. Még nem ismerjük ennek a potenciális analóg helyzetnek az ökológiai következményeit, de alig várjuk, hogy megtudjuk.

mondta Axel Timmermann, társszerző.

(Independent)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon