A klímaváltozás miatt várhatóan a téli időjárás is szélsőségesebbé válik
A klímaváltozás miatt várhatóan a téli időjárás is szélsőségesebbé válik

Nem csak a nyáron általánossá váló hőhullámokkal, és az egyre erősebbé váló viharokkal kell megküzdenünk, de valószínűleg telente is szélsőséges időjárási eseményekkel kell majd szembenéznünk a jövőben.

A Science tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint egyre extrémebb telekre kell készülnünk. Bár a tanulmány elsősorban az Egyesült Államokkal foglalkozik, megállapításai másutt is érvényesek lehetnek.

Azt a kutatók is elismerik, hogy elsőre ellentmondásosnak tűnhet, hogy a bolygó melegedésével párhuzamosan hidegebbekké válnak a telek, azonban az eredmények alapján mégis ez lehet a helyzet.

A kutatást elsősorban a februári texasi rekordhideg inspirálta, ami teljességgel szokatlan esemény volt a telente enyhe klímájú déli államban. A hideghullámban többen meghaltak és több millió háztartásban állt le, illetve akadozott az áramellátás.

A kutatáshoz a tudósok a poláris örvényre vonatkozó, elmúlt 40 éves megfigyelési adatokat elemezték, és olyan jelenségeket is belekalkuláltak már, mint a mostani Ida hurrikán. A megállapításaik szerint a szélsőségessé váló telek egyik fő okát az jelenti, hogy a poláris örvény pályája módosult. Ez az a légköri jelenség az, amely a sarkok felett tartja a hideg levegőt, ezzel megóvva a jégsapkákat az olvadástól, a délebbre eső területeket pedig a fagyoktól.

A várakozások szerint a tanulmány eredményei segíthetnek abban, hogy a jövőben előre láthassák majd az extrém hideggel járó jelenségeket.(Guardian/hvg)

search icon