A fosszilis erőművek is lehetnek megbízhatatlanok
A fosszilis erőművek is lehetnek megbízhatatlanok

A ritkán tapasztalt nagy hideg okán a héten milliók maradtak áram nélkül Texas államban, azonban szemben a megújulókkal és úgy általában a klímaváltozással szkeptikusok állításaival, ez nem azért történt, mert a szélturbinák megbízhatatlanok.

A déli államban a Valentin-nap környékén szokatlanul hideg volt az idő, ez pedig jelentősen megnövelte az áramigényt, amelyet a szolgáltatók egy ponton túl már nem tudtak kielégíteni. Ahogy a businnesinsider írja, ebben az is közrejátszott, hogy a gázüzemű erőművek nem kaptak utánpótlást, mert egyszerűen belefagyott a vezetékekbe a gáz.

Így fordulhatott elő az, hogy míg a megbízhatatlannak titulált megújulók gyakori céltáblái a klímaszkeptikusoknak, addig épp az általuk helyes megoldásnak gondolt fosszilis erőművek hagyták cserben a lakosságot, 3 millió texasi marad áram nélkül. Ez azt bizonyítja, hogy a sokat emlegetett időjárásnak való kitettség nem csak a megújulókat, de a hagyományos, fosszilis-üzemű erőműveket is érintheti.

Texas a villamosenergia 52%-át állítja elő földgázból, viszont ezzel együtt is a legnagyobb szélenergia-termelő az országban, közel háromszor annyit termel, mint a fenntarthatóság éllovasaként emlegetett Kalifornia.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon