Akár 90 ezer ember is meghalhat évente Európában a hőhullámok miatt
Akár 90 ezer ember is meghalhat évente Európában a hőhullámok miatt

Alkalmazkodási stratégiák nélkül és 3 Celsius fokos növekedéssel számolva a század végére akár évente 90 000 ember is meghalhat Európában a hőhullámok miatt – közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

A szervezet szerint 1,5 fokos emelkedés esetében ez a szám 30 000-re csökken. Bár a Párizsi Megállapodás értelmében az országok vállalták, hogy a felmelegedést másfél Celsius fokon tartják, ezt az ígéretet a jelenlegi kibocsátások mellett nem tudják teljesíteni.

Az ügynökség azt is közölte, hogy 1980 és 2020 között 129 000 ember halálát okozta a túlzottan magas hőmérséklet, ami feltehetőleg nőni fog a következő években az egyre gyakrabban jelentkező hőhullámok miatt. A legnagyobb veszély a déli országokban élőket és az időseket fenyegeti. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerint idén eddig 15 000 ember hunyt el Európában a meleg időjárás miatt.

Az idei nyár a legforróbb időszak volt, amit valaha feljegyeztek a kontinensen, ami a középkor óta nem látott aszályt okozott. Az EEA úgy véli, hogy a klímaváltozás elősegítheti az olyan betegségek terjedését is, mint a malária és a dengue-láz, a melegebb tengerekben pedig könnyeben szaporodnak a kolerát okozó baktériumok.

(Forrás: 24.hu)

search icon