Akár a nagy német költőről elnevezett ásványra is szavazhatsz!
Akár a nagy német költőről elnevezett ásványra is szavazhatsz!

Még egy hónapig lehet szavazni arra, melyik kőzet legyen az Év Ásványa 2023-ban.

A föld mélye csodás kincseket rejt, ásványkincsek sokaságát, de ezzel sokan nincsenek tisztában. Az Év Ásványa szavazás célja épp ezért annak eldöntése, hogy melyik ásvány legyen a földtani ismeretterjesztés középpontjában jövőre.

Lássuk, kik a „versenyzők”! Az egyik az antimonit, amely az antimon fém legfontosabb ércásványa. Élénk fémfényű, ólomszürke kristályos ásvány. Az antimont tűzgátló anyagokban és különféle fémötvözetekben használják.

Lehet szavazni a csillámokra is. Ezek jobban emlékeztetnek celofánra, mint valami ásványra. Régebben ablaktáblák készítéséhez, vakolatokhoz használtak csillámokat, manapság építőanyagok, festékek fontos adalékai.

És végül, de nem utolsósorban várja a szavazatokat a költői nevű és különleges szépségű goethit, amely az egyik leghíresebb német költőről, Johann Wolfgang Goethéről kapta a nevét. Kevesen tudják, hogy az irodalom mellett a természetrajz különböző ágaival is foglalkozott, sőt annak idején a jénai Ásványtani Társaság elnöki tisztségét is betöltötte.

A szavazatokat az evasvanya.hu honlapon lehet leadni, ugyanitt három érdekes ősmaradvány közül is lehet választani.

(Forrás: evasvanya.hu Kép: pexels.com)

search icon