Áradnak a folyók – több településen harmadfokú a készültség

Áradnak a folyók – több településen harmadfokú a készültség
Áradnak a folyók – több településen harmadfokú a készültség

Több folyó árad itthon az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt. A Tarnán és a Sajón a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Az áradás miatt készültség van a Taktán, az Ipolyon, a Bodrogon és a Zagyván is.  

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Nógrád megyei Ipolytarnócon az Ipoly folyó vízszintemelkedése miatt – közölte az önkormányzat a közösségi oldalán. 

A közlemény szerint, a homokzsákok elhelyezésében és a kitelepítésben segítséget nyújtanak civil mentőcsoportok, a HELP Mentőegyesület, a Palóc Mentőcsoport és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is.  

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét házában egy hattagú családot helyeztek el Ipolytarnócon. Romhányi Tamás, a szeretszolgálat kommunikációs vezetője ismertette:  

Az áradó folyó több épületet is elért a településen, az érintett háztartások lakói többnyire rokonaikhoz költöztek, egy családot pedig a karitatív szervezet fogadott be

A megáradt Ipoly által elárasztott Rákóczi út Ipolytarnócon. Fotó: Komka Péter/MTI

A kitelepítésekről folyóparti bejáráson döntött a település vezetése, mielőtt az emelkedő víz elérte volna a falu szélén álló házakat. A szeretetszolgálat épületébe befogadott családot a szervezet munkatársai költöztették át. A közösségi térként szolgáló, de szükséghelyzetben akár melegedőhelyiségnek, mosodának is alkalmas Jelenlét házban matracokon szállásolták el az embereket, akikről az önkormányzat közreműködésével gondoskodnak. 

A Sajó is kiöntött, harmadfokú a készültség 

A Sajó és a Tarna teljes magyarországi szakaszán a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, kitelepítésre azonban sehol sincs szükség  

– közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője.  

Jelenleg országszerte 510 kilométeren van árvízvédelmi készültség a folyókon. Ebből valamivel több mint 200 kilométeren rendelték el eddig a legmagasabb szintet jelentő, harmadfokú készültséget.  

A szóvivő szerint, a Sajó és a Tarna teljes magyarországi szakaszán harmadfokban védekeznek. Ez 24 órás, megerősített figyelőszolgálatot jelent, ugyanakkor lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség. A levonuló árhullám csütörtök reggelre mindkét folyón tetőzött, ám a vízgyűjtőkön lehullott, illetve érkező csapadék miatt még várható újabb vízszintemelkedés. Ennek mértéke azonban nagyban függ attól is, hogy hó, vagy eső formájában érkezik-e az utánpótlás – tette hozzá Siklós Gabriella. 

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Tarnaméránál is, ahol a heves esőzések miatt a vízszint több mint 380 centiméterre emelkedett.  

Több út járhatatlan

A Sajó áradása miatt lezárták a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Putnok és Sajóvelezd közötti mellékutat szerda este, majd csütörtök hajnalban a 26-os főút és Sajókaza közötti alsóbbrendű utat is – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Közleményük szerint, a Putnok és Sajóvelezd közötti mellékútnak mintegy 1,5 kilométeres, a 26-os főút és Sajókaza közötti alsóbbrendű útnak pedig 1 kilométeres szakaszát zárták le. Az esőzések nyomán más szakaszokon is előfordulhatnak kisebb-nagyobb vízátfolyások, ezért arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek. 

A belvízzel körülvett 33-as főút Hortobágy település közelében. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Egyre nagyobb a belvíz a földeken  

Az elmúlt napokban hullott csapadékot a talaj már nem tudja befogadni, így több folyón is komoly árhullám indult el és az Alföldön egyre nagyobb területeken jelenik meg a belvíz a földeken

– közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében. 

Összefoglalójuk szerint a múlt héten ismét sok, helyenként 50-70 milliméter eső hullott, a hetek óta tartó csapadékos idő miatt a középső országrészben többfelé az ilyenkor szokásosnak a háromszorosa esett az elmúlt 30 nap során. A sok eső hatására árhullámok indultak el elsősorban az északi országrész folyóin.

A sok eső ilyen rövid idő alatt már nem tud a talaj mélyebb rétegeibe leszivárogni, ezért egyre nagyobb területen van belvíz az Alföldön, amit a növények nem viselnek el tartósan. Az elemzés szerint januárban egy-két éjszaka kivételével elkerültek minket a fagyok. Ez a tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul a hideg hiányában a kártevők és a kórokozók sem ritkulnak. 

Belvizes legelő Hortobágy település közelében. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Az előrejelzések szerint a következő egy hétben már közelíti az időjárás a januári átlagot. A hőmérséklet csökken és az eső mellett hó is várható. A legtöbb csapadék a déli területeken valószínű, arrafelé újabb 20-30 milliméter is lehullhat. A hőmérséklet csökken, megjelennek az éjszakai fagyok, napközben pedig többnyire 0 és 5 fok között várható az értéke.  

(MTI

search icon