Átfogó programmal zöldít az MBH Bank (x) – Podcast
Átfogó programmal zöldít az MBH Bank (x) – Podcast

Podcastjainkban és rádióműsorunkban több ízben volt már téma a pénzintézetek fenntarthatósága és a társadalmi felelősségvállalás. Ezúttal az MBH Bank új átfogó ESG-programja, a „Fenntartható Jövő Bankja” kapcsán beszélgettünk Szege Györggyel, a pénzintézet fenntarthatósági és ESG-vezetőjével.

Az adásban áttekintjük a „Fenntartható Jövő Bankja” program három fő területét. Az átfogó fenntarthatósági és környezetvédelmi program zöld pénzügyi megoldásokkal és programokkal segíti természeti élőhelyeink és állatfajaink védelmét, valamint támogatja Magyarország klímacéljainak elérését és a dekarbonizációs törekvéseket.

A program első vállalása az Agrárminisztériummal kötött megállapodáson nyugszik, melynek keretében a 10 hazai nemzeti park támogatása valósul meg 30 millió forint értékben. Ezzel olyan átfogó, a biodiverzitás erősítését célzó programok indulhatnak el, melyek hozzájárulhatnak az egészséges ökoszisztéma fenntartásához.

A második pillér a dekarbonizációval kapcsolatos. A kibocsátáscsökkentés egyik jelentős hátráltatója az, hogy nem vagyunk tisztában a pontos adatokkal, nem világos, hogy mennyit bocsát ki egy adott vállalat. Így a csökkentés mérése nehéz. Épp ezért fontos, hogy az MBH Bank a nemzetközileg elismert Science Based Targets Initiative kezdeményezés aláírója lesz. Ez lehetőséget teremt arra, hogy a pénzintézet tudományos alapon validáltassa szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését, ami egybevág a Net Zero célkitűzéseikkel, azaz a közel nulla károsanyag-kibocsátású működéssel.

A programban foglalt harmadik vállalás a zöldhitelezés fellendítését célozza meg. 2024 végére 4 százalékponttal szeretnék növelni zöldhiteleik arányát, valamint olyan számlacsomagokat hoznak létre, amelyek lakossági és vállalati oldalon egyaránt a biodiverzitásra és az ökoszisztéma kihívásaira irányítják a figyelmet.

search icon