Átverés lenne a lebomló műanyag? – Holnapután
Átverés lenne a lebomló műanyag? – Holnapután

A Holnapután aktuális adásában a lebomló és komposztálható műanyagokról fogunk beszélgetni. A témát ugyanis keresztül-kasul átszövik a tévhitek, amire nemritkán a greenwashing is ráerősít. Az igazság kiderítésében Jenei Csaba, a Profikomp Zrt. Biopolimer Üzletágáért felelős vezetője lesz a segítségünkre.

A „lebomló műanyag” elnevezés azt sugallja, hogy az ebből készült dolgokat akár a természetben is bátran eldobhatjuk, hiszen nem maradnak ott sokáig. Ez azonban ebben a formában távolról sem igaz (a természetben pedig amúgy sem szabad semmit eldobálni!). A lebomló műanyag ugyanúgy mikroműanyagokra esik szét a szabadban, mint a klasszikus műanyagok, csak talán valamivel gyorsabban.

A komposztálható műanyagoknál már némileg más a helyzet. Azonban ezek többségéről is elmondható, hogy nevük félrevezető. Az otthoni komposztba kizárólag azok a műanyagok helyezhetők, melyeken ennek lehetősége fel van tüntetve. A többit csak ipari komposztálókban lehet feldolgozni, egyelőre azonban az ilyen jellegű hulladékok külön gyűjtése nincs megoldva. Ahogy erről szó esik majd, ez 2023-ban megváltozhat, ugyanis az egész Európai Unióban kötelezővé válik a komposztálható hulladék begyűjtése.

Az adás vendége Jenei Csaba, a Profikomp Zrt. Biopolimer Üzletágáért felelős vezetője
Az adás vendége Jenei Csaba, a Profikomp Zrt. Biopolimer Üzletágáért felelős vezetője.

Valódi változást főleg a gyártók nagyobb felelősségvállalása és egy egységes jelölőrendszer megteremtése eredményezhet a jövőben. De ma is léteznek már pozitív példák: Magyarországon például egyes fesztiválokon sikerült már megvalósítani a komposztálható műanyagok külön gyűjtését. Ha többet szeretnél megtudni a témáról, mindenképp tarts velünk!

Május 15-én indult a Greendex új rádióműsora, a Holnapután a 98.6 Manna FM-en. Az adás minden vasárnap 11 órától lesz hallható a rádióban. Ha lemaradnál róla, sem kell kétségbe esned: a Puskás-Dallos Peti és Novák Zsombor műsorvezetésével megvalósuló adásainkat visszahallgathatod a Greendex podkasztcsatornáján!

search icon