Az amazóniai tüzek főleg a mezőgazdasági tevékenységekkel kapcsolatosak
Az amazóniai tüzek főleg a mezőgazdasági tevékenységekkel kapcsolatosak

Egy brazil tanulmány szerint a 2003 és 2020 között az egész Amazonas térségben észlelt tüzek számát jobban befolyásolta az ellenőrizetlen emberi tűzhasználat, mint az aszály. A kutatók szerint a legtöbb, nagyszámú tüzet okozó évben a legtöbb tűzvészes évben a legelőkészítés céljából történő növényzet elégetése és az erdőirtás, nem pedig a szélsőséges vízhiány volt a fő ok.

Átlagosan a legelők és más mezőgazdasági területek tették ki az Amazonas vidékén évente leégett területek 32%-át, ezt követték a természetes legelők 29%-kal és az idős erdők 16%-kal. Az amazóniai esőerdővel rendelkező kilenc ország közül Brazília és Bolívia adta a régióban évente észlelt tüzek többségét, több mint felét, illetve egyharmadát.

Kiterjesztettük a vizsgálatot a több országra is, hogy kiderítsük, hol a legkritikusabb a tűz, és hol érdemel kiemelt figyelmet a terület

– mondta Marcus Vinicius de Freitas Silveira, az INPE Földmegfigyelési és Geoinformatikai Osztályának doktorjelöltje és a cikk egyik szerzője

A brazil Amazonas vidékén például ismét emelkedik a tüzek száma. A kutatás szerint 2022 első kilenc hónapjában, különösen augusztusban és szeptemberben volt a legmagasabb 2010 óta, amikor 102 409 tüzet észleltek. Ugyanakkor 2019 óta az erdőirtás a bioszférában 2009 óta a legmagasabb szintet érte el, meghaladva az évi 10 000 négyzetkilométert.

Ahogy a trópusi esőerdőkben, úgy Pantanalban is a tüzek a tűzzel kapcsolatos emberi tevékenységek intenzívebbé válásának következményei. 70%-ban vidéki birtokokon, 5%-ban őslakos rezervátumokban és 10%-ban védett területeken történtek, áll a tanulmányban.

A tűz a térségben élő emberek egészségét is károsítja, mivel fokozza a légszennyezést és növeli a légzőszervi megbetegedések miatti kórházi kezelések számát. A helyi Egészségpolitikai Kutatóintézet által készített jelentés szerint az Amazonas területén az erdőirtással összefüggő égetés 2019-ben 2195 légzőszervi megbetegedés miatti kórházi kezeléshez vezetett, amelynek 49%-a 60 éves vagy annál idősebb embereket, 21%-a pedig egyévesnél fiatalabb csecsemőket érintett.

(forrás: www.enn.com)

search icon