15 éve nem volt ilyen magas az erdőtüzekből származó szén-dioxid-kibocsátás
15 éve nem volt ilyen magas az erdőtüzekből származó szén-dioxid-kibocsátás

Az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus jelentése szerint az unióban és az Egyesült Királyságban pusztító erdő- és bozóttüzekből származó szén-dioxid-kibocsátás 2007 óta idén nyáron volt a legmagasabb.

A Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálat (CAMS) adataira támaszkodó európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) kimutatása szerint az erdő- és bozóttüzek a nyári hónapokban – június 4. és szeptember 3. között – összesen 508 260 hektárt égettek fel Európában, szemben a 2006 és 2021 között feljegyzett 215 548 hektáros átlaggal. Az EU-ban az év elejétől szeptember 3-ig tartó időszakban leégett erdőterület több mint 750 000 hektárt tesz ki, ellentétben a 2006-2021-es időszak alig több mint 260 000 hektáros átlagával.

Ez a megnövekedett aktivitás az erdőtüzekből származó füstkibocsátásban (beleértve a széngázokat, a szálló porokat és az illékony szerves vegyületeket) is tükröződik. A CAMS globális tűzeset-asszimilációs rendszerének (GFAS) adatai szerint az EU-ban és az Egyesült Királyságban az erdő- és bozóttüzek mintegy 6,4 megatonna szén-dioxidot termeltek.

Mind Franciaországban, mind Spanyolországban 2003 óta a legmagasabb szén-dioxid-kibocsátást regisztrálták júniustól augusztusig, Portugáliában azonban a korábbi évekhez képest viszonylag alacsonyabb volt a becsült szint. A jelentésben megjegyezték, hogy Európa más régióiban, köztük Szlovéniában, Csehországban, Magyarországon és Németországban is jelentős erdőtüzek voltak. Németországban a leégett terület 4293 hektárt tett ki, ami majdnem kétszerese a korábban feljegyzett 2437 hektáros legnagyobb átlagos területnek.

search icon