Az áram útja – Hogy kerül az áram a konnektorba?

Az áram olyan fontos a modern világnak, mint a vérkeringés a testnek. Nélküle nincs modern társadalom, és megáll az élet.

2012-ben, a világ eddigi legnagyobb áramszüneténél a bolygó lakosságának 10%-a, több mint 600 millió ember maradt 2 napig áram nélkül. Belegondoltál, hogy mi lenne veled áram nélkül, mert a víz- és a fűtési rendszerekben is fennakadás keletkezik?

Hogyan kerül az áram a konnektorba?

A hagyományos erőművek – mint a gáz-, a szén-, a nukleáris – fűtéssel gőzturbinákat hajtanak meg. A mozgási energiából elektromos áram lesz, ebben hoztak új technikát a napelemek. A különböző forrásokból származó áram közös villamosenergia-hálózatba kerül, ezt a rendszerirányító eljuttatja a fogyasztókhoz. Ezt a feladatot hazánkban a MAVIR látja el.

5000 km távvezetéket üzemeltet a MAVIR, emellett a villamosenergia kereskedési platformot is biztosít. Európa elektromos hálózata nem zárt rendszer, Magyarországra is érkezik áram az országhatárokon túlról, és mi is importálunk. Az európai hálózat Portugáliától Törökországig össze van kötve, és ha valahol nagy fennakadás van, ezt máshol is megérzik. A problémákra a hálózat révén közös erővel is lehet reagálni.

A MAVIR vezénylőjéből be lehet avatkozni a hazai rendszerbe, és utasítást lehet adni az egyes erőművek termelésfokozására vagy leállítására, így folyamatos marad az ellátás.

search icon