Az aszály miatt történelmi emlékek kerültek felszínre

Az aszály miatt történelmi emlékek kerültek felszínre
Az aszály miatt történelmi emlékek kerültek felszínre

Az extrém szárazság miatt Spanyolországban a víztározók a kapacitásuk harmadára apadtak vissza, ennek nyomán több történelmi lelet került a felszínre.

A spanyol környezetvédelmi minisztérium augusztusi adatai szerint a városokat és földeket ellátó víztározók a hosszan tartó szárazság miatt kapacitásuk csupán 36%-ra zsugorodtak vissza.

Felszínre került a „Spanyol Stonehenge”

A „Spanyol Stonehenge-nek” is nevezett több tucat, körkörösen elhelyezett kőtömbből álló emlékművet 1926-ban fedezték fel, de 1963-ban teljesen víz alá került, amikor megépítették az ország nyugati felén található Valdecañas víztározót. A hivatalosan Guadalperal Dolmen néven ismert lelet minden bizonnyal Kr.e. 5000-ből származik. Így, hogy újra láthatóvá vált megrohamozták a turistacsoportok.

Guadalperal Dolmen
Guadalperal Dolmen
Guadalperal Dolmen

Templom bukkant elő a víz alól

Az aszály nyomán egy 11. századi kőtemplom bukkant elő a katalóniai víztározóból. A középkori falu, Sant Roma de Sau szintén 1960-ban került teljesen víz alá, amikor megépült a környékbeli gát.

A turisták nem győzik kihasználni az alkalmat, hogy megcsodálják a titkos történelmi romokat, oly annyira népszerűek, hogy egyes utazási irodák külön utakat szerveznek az építményekhez.

Sant Roma de Sau
Sant Roma de Sau

Most lehet sokan örülnek a nemvárt látnivalónak, de a meglepetés ne halványítsa el azt a tényt, hogy a klímaválság miatt Spanyolország egyes részein 1000 éve nem tapasztalt szárazság volt. És ezt tovább súlyosbíthatja, hogy a téli esőzések is csökkennek.

forrás: theguardian.com

search icon