Az éghajlatváltozás a kávétermesztésben is változásokat hoz
Az éghajlatváltozás a kávétermesztésben is változásokat hoz

Az éghajlatváltozás a globális kávépiacot változóba sodorja. A legtöbb kávét a trópusi hegyvidéki régiókban termesztik. A kutatók azonban megállapították, hogy a hőmérséklet emelkedése a felére csökkentheti a kávé termesztésére alkalmas területek méretét. A globális kávétermesztés térképének átrajzolása több kockázatot rejt magában.

A kistermelőknek már most nyitniuk kell az alternatív gazdálkodási módszerek felé, hogy a jövőben is fennmaradhassanak, de ezek a beruházások nagyon költségesek, és nem biztos, hogy segítenek megtartani, vagy emelni az éves terméshozamot. Ilyen új, hatékonyabb módszer lehet a beltéri termesztés, de az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítése sok gazdálkodó számára elérhetetlen.

Technikailag lehetséges a kávéfák beltéri termesztése, de ennek megvalósítása nem mindenhol lehetséges. A kávé függőleges gazdaságokban történő termesztése például a nagy energiaigény és a vízgazdálkodási problémák miatt nehezen kivitelezhető

 – mondja Bruno Telemans, az ENSZ FAO évelő és kertészeti növényekkel foglalkozó szakértője.

A nyers kávé piaci értéke viszonylag alacsony a fogyasztók által fizetett árakhoz képest, így a kistermelők általában a legkisebb haszonra tesznek szert. A tehetősebb gazdák és befektetők viszont megengedhetik maguknak, hogy támogassák a drágább gazdálkodási módszerek, például a műtrágyázás és a csepegtető öntözőrendszerek költségeit, ami segítheti őket abban, hogy nagyobb profitot érhessenek el.

Endre Vestvik, a Wild nevű ugandai kávéipari vállalat alapítója olyan gazdálkodási megoldások mellett érvel, amelyek visszahozzák a profitot a származási országokba és a gazdákhoz. A kávéval kapcsolatos fenntarthatósági kihívásokat szerinte más módon is meg lehet oldani. A szakember részben az éghajlatváltozással szemben ellenállóbb kávéfajták kifejlesztésében lát reményt.

A kávécserjéket más módon is meg lehet óvni a környezeti ártalmaktól. Több helyen fákat ültetnek a kávébokrok mellé, hogy megvédjék a növényeket a közvetlen napfénytől. Ezek a fák képesek megvédeni a cserjéket a széltől, és javítják a talaj minőségét, mivel a levélhulladék természetes módon trágyázza a földet. Mély gyökereik az esővíz mélyebb beszivárgását is elősegítik, így a kávécserje is könnyebben juthat vízhez. Amiben a kávészakértők egyetértenek, hogy az alkalmazkodásra most kell sort keríteni, mégpedig olyan módon, hogy az a legtöbb termelő számára elérhető legyen.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon