Az Egyesült Államokban egyre többen élnek a hálózatról lecsatlakozva
Az Egyesült Államokban egyre többen élnek a hálózatról lecsatlakozva

Az off-the-grid otthonok számának emelkedése részben annak köszönhető, hogy az országot egyre nagyobb mértékben érintik a klímaváltozás hatásai.

A szélsőséges időjárási események hatására egyre több házépítő gondolja úgy, hogy otthona tervezésekor olyan új szempontoknak kell megjelennie. A terveknél nem csak a fenntarthatósági és környezetvédelmi megfontolások játszanak egyre nagyobb szerepet, de azt is figyelembe veszik, hogy az épület leválasztható legyen a hálózatról.

Korábban a hálózaton kívüli életmód egyfajta különc elvonulásnak számított a társadalomtól, azonban mára egyre többen érzik úgy, hogy tehetnek és kell is tenniük valamit azért, hogy otthonaik biztonságosabbak és függetlenebbek lehessenek.

Több cég is arra szakosodott, hogy az ilyen igényeknek megfelelő otthonokat építsen, felszerelve olyan megoldásokkal, mint a napelemek, saját vízszűrő rendszer, esetleg más villamosenergia-termelési források, illetve az energia tárolásához szükséges rendszerek.

A kérdés azonban nem csak az építkezők számára fontos. A CNBC cikke szerint a leginkább fenyegetett amerikai államokban a háztulajdonosok tisztában vannak azokkal a veszélyekkel, amelyekkel a klímaváltozás nyomán egyre gyakrabban szembe kell nézniük és új stratégiákat keresnek, hogy megvédjék magukat és a családjukat.

Az otthonok utólagos átalakítása azonban jóval költségesebb, mintha eredetileg is a hálózatfüggetlen módon építették volna őket. Több szakértő szerint az átalakítások finanszírozása így nagy kihívást jelenthet, már csak azért is, mert ezek a beruházások nem térülnek meg azonnal.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon