Az Egyesült Királyságban betiltanák a nedves törlőkendőket
Az Egyesült Királyságban betiltanák a nedves törlőkendőket

A vízszennyezés elleni küzdelemre irányuló tervvel a kormány nyilvános konzultációt indít arról, hogy megszabaduljanak-e a műanyagot tartalmazó törlőkendőtől. A műanyag összetevők előállítása már önmagában is jelentős környezetszennyezéssel jár, de a legnagyobb problémát nem ez jelenti.

Használat után ezek a törlőkendők jellemzően a csatornákban kötnek ki, ahol könnyen összetapadhatnak. Az így keletkező hulladékdugók a csatornarendszerekben nem biológiailag lebomló szilárd anyagokból állnak, amelyeket rendkívül nehéz eltávolítani. A Water UK nevű szervezet nemrégiben készített jelentése 53 nagyobb csatornadugulást vizsgált meg, és megállapította, hogy a nedves törlőkendők tették ki a dugulásokat okozó anyagok 93 százalékát, amelyek eltakarítása évente mintegy 100 millió fontba kerül.

A nedves törlőkendők műanyagtartama igen sok kárt okoz, amelyeket csak jelentős kiadások árán lehet orvosolni. Ezek kitiltása kulcsfontosságú lenne, de fontos, hogy erről párbeszéd kezdődjön

– mondta Therese Coffey, környezetvédelmi miniszter.

A tervek szerint a tilalom csak a konzultációt követően, a jövő évben léphet hatályba. Ennek elsődleges célja az ország vízminőségének javítása, de olyan intézkedéseket is tartalmaz, mint például a textíliákban, tisztítószerekben és más termékekben található bizonyos polifluoralkil-anyagok korlátozása. Bár a műanyag törlőkendők alternatívái már rendelkezésre állnak, a boltok polcain található legtöbb termék még mindig tartalmaz műanyagot. Néhány kereskedelmi lánc, mint például a Tesco szupermarket és a Boots egészségügyi és szépségápolási vállalat már nem árulja ezeket a biológiailag lebomló alternatívák javára.

A nedves törlőkendőket az EU-ban eddig jellemzően nem vonták tilalom alá, nem úgy, mint sok más egyszer használhat műanyagból készült terméket, mint például a szívószálakat. Az ártalomcsökkentés jegyében azonban a csomagoláson már most is figyelmeztető címkét kell elhelyezniük a gyártóknak, amely tájékoztatja a fogyasztókat arról, hogy a termék műanyagot tartalmaz, és hogy nem szabad lehúzni a WC-n.

(Forrás: euronews.com)

search icon