Az ENSZ klímavédelmi vezetője szerint az ukrán háború sem késleltetheti a klímaváltozás elleni lépéseket
Az ENSZ klímavédelmi vezetője szerint az ukrán háború sem késleltetheti a klímaváltozás elleni lépéseket

Patricia Espinosa, az ENSZ hamarosan leköszönő klímavédelmi vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország ukrajnai inváziója nem vonhatja el a világ vezetőinek figyelmét az egyre súlyosbodó éghajlati válságról.

Espinosa a Reutersnek nyilatkozva arról beszélt, hogy még ha a háború „annyi szenvedést” is okoz, a globális felmelegedés továbbra is az emberiséget leginkább fenyegető krízis.

Az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének (United Nations Framework Convention on Climate Change) vezetője, aki második három éve mandátumának lejártát követően, júliusban várhatóan lemond vezető tisztségéről hozzátette:

Ez egy olyan ügy, aminek a kezelését nem lehet elhalasztani.

A 196 országot tömörítő UNFCCC vezetője azt is hozzátette, hogy a háború okozta energiabiztonsági aggályok a megújuló energiaforrások irányába való elmozdulásra késztethetik az országokat.

A változás iránya azonban nem egyértelmű, amit az is jelez, hogy Németország például bővíteni kívánja a hazai szén felhasználását, illetve LNG gázterminálok építését tervezi, a más forrásokból származó cseppfolyósított földgáz fogadására.

Több klímaszakértő egyébként úgy látja, a mostani geopolitikai válság fordulópontot hozhat a klímavédelemben.

A jövőre nézve Espinosa még hozzátette, hogy „nincs többé időnk a megfontolt haladásra” a klímavédelem területén, utódjának pedig fő feladata az lesz, hogy minél gyorsabb fokozatra állítsa a nemzetközi klímavédelmi törekvéseket.

Borítókép: Patricia Espinosa a Glasgow-i klímacsúcson – forrás: UNFCCC

search icon