Az EU betiltaná az erdőirtással összefüggésbe hozható termékek behozatalát
Az EU betiltaná az erdőirtással összefüggésbe hozható termékek behozatalát

A hónap elején az Európai Unió új törvényt jelentett be, amely megakadályozza az erdőirtással összefüggésbe hozható termékek, köztük a marhahús, a szója és a kávé értékesítését. Az új törvény értelmében az olyan régiókból származó árucikkeket értékesítő vállalatoknak, ahol az erdőirtás nagymértékben elterjedt.

A tervezet azt is magában foglalja, hogy az értékesítőknek kellő gondossággal készített nyilatkozatokat kell majd készíteniük az ellátási láncukról. A szabályok be nem tartása jelentős bírságokat von majd maga után.

Remélem, hogy ez a rendelet lendületet ad az erdők védelmének világszerte, és más országokat is ösztönözni fog

 – mondta Christophe Hansen, az Európai Parlament főtárgyalója.

Az új jogszabályban felsorolt áruk közé tartozik a szója, a marhahús, a pálmaolaj, a fa, a kakaó, a kávé, a faszén és a gumi, valamint egyes bőr- és bútoráruk. A törvényben megnevezett országok közé tartozik Brazília, Indonézia és Kolumbia, ahol a trópusi esőerdők riasztó ütemben pusztulnak. 1998 óta naponta körülbelül 10 000 hektárnyi esőerdő pusztul el. Tavaly több mint 4,8 millió hektár Amazonas esőerdő veszett oda.

A környezet védelme világszerte, beleértve az erdők és esőerdők védelmét is, minden ország közös célja, és az EU készen áll arra, hogy felelősséget vállaljon. Az erdőirtásnak számos negatív következménye van a biológiai sokféleség csökkenésétől kezdve az éghajlatváltozásig; globálisan az erdőirtás az összes üvegházhatású gázkibocsátás mintegy tíz százalékáért felelős.

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) becslése szerint az összes antropogén üvegházhatású gázkibocsátás 23 százaléka származik a mezőgazdaságból, az erdőgazdálkodásból és más földhasználatból. Az összes kibocsátás mintegy 11 százaléka az erdőgazdálkodásból és egyéb földhasználatból származik, ami az IPCC szerint leginkább az erdőirtáshoz kapcsolódik, míg a fennmaradó 12 százalék a mezőgazdasági termelésből származó közvetlen kibocsátás, például az állattartásból és a műtrágyákból.

Az EU szerint az új szabály nemcsak az üvegházhatású gázok kibocsátását és a biológiai sokféleség csökkenését fogja eredményezni, hanem több millió ember megélhetésének biztosításához is hozzájárulhat, beleértve az őslakos népeket és a helyi közösségeket, amelyek nagymértékben függnek az erdei ökoszisztémáktól.

(Forrás: greenqueen.com)

search icon