Ígéretek ide vagy oda: tovább pusztítjuk az esőerdőt
Ígéretek ide vagy oda: tovább pusztítjuk az esőerdőt

A legfrissebb adatok szerint 2021-ben sem sikerült lassítani az esőerdők könyörtelen pusztítását. Mindezt úgy, hogy a COP26-on 143 ország ígérte meg, hogy 2030-ig felhagynak az esőerdők irtásával, sőt visszafordítják a folyamatot.

A Marylandi Egyetem számításai szerint tavaly bolygónk trópusi területein 11,1 millió hektárnyi fás területet pusztítottak el. Ebből 3,75 millió hektár olyan erdőterületnek számít, mely kiemelt jelentőséggel bír a globális felmelegedés elleni küzdelem és a biodiverzitás fenntartásának szempontjából. A szakértők a folyamatokat a katasztrofális jelzővel illették.

A 2021-ben elpusztult elsődleges esőerdők 40%-a Brazíliában tűnt el, az így keletkező emisszió pedig megfeleltethető India éves fosszilis tüzelőanyag-kibocsátásának. A top5-ben még a Kongói Demokratikus Köztársaság, Bolívia, Indonézia és Peru került be.

Ahogy azonban az elemzésről beszámoló Guardian cikke írja, bizonyos mértékű előrelépések is kiolvashatók a számokból. Indonézia például az ötödik egymást követő évben csökkentette az elsődleges erdőpusztulás, ahogy Malajziában is csökkenő tendencia figyelhető meg. A szakértők pozitív példaként említették Gabont és Guayanat, ahol az elmúlt két évtizedben nagyon alacsony volt az erdőveszteség mértéke.

Mindezekkel párhuzamosan a boreális erdők is rekord méretű veszteségeket szenvedtek, elsősorban Oroszországban. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebben komoly szerepet játszottak a soha nem tapasztalt mértékű szibériai erdőtüzek is.

search icon