Folyik a pénz az erdőirtó globális vállalatokba
Folyik a pénz az erdőirtó globális vállalatokba

Megoldásra váró probléma került felszínre A Global Witness Campaign Group kutatásából, ugyanis azt tárták fel, hogy 119 milliárd dollár finanszírozáshoz jutott 20 olyan globális agrárvállalat, melyek tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak az erdők pusztulásához.

Bár a nagyvállalatok is próbálkoznak klímavédelmi programokkal, – jellemzően faültetési projektekkel – de a kiterjedt multinacionális vállalatoknál nem lehet ilyen egyszerűen kezelni a problémát. Ennek oka a kiterjedt és ellenőrizhetetlen ellátási lánc. Lehet, hogy a végső terméket előállító cég tesz is a klímaváltozás ellen, de ahonnan felvásárolja a terményt, vagy alapanyagot viszont nem.

Másik probléma, hogy az 5 legnagyobb banknak nincs erdőirtással kapcsolatos előírása, piaci alapon, könnyedén kaphattak tőlük finanszírozást kiirtott erdőkön gazdálkodó agrárvállalatok. Az általuk támogatott 20 agrárvállalat pedig rákerült a Forests & Finance ernyőszervezet nyilvános listájára. Ezek a vállalatok többnyire olyan aggályos terményeket termesztenek, mint a szója, olajpálma, vagy éppen a szarvasmarha tenyésztéssel foglalkoznak.

A Commercial Bank of China az említett 20 vállalatból 8-nak nyújtott hitelt, és például 1,1 milliárd dolláros kölcsönt adott egy olyan cégnek, aki 2019 és 2020 között 20.000 hektár erdőt irtott ki gazdálkodás céljából Brazíliában.

Nehéz ellenőrizni

A bankok a pénzügyi kapcsolatban nem feltétlen a termelőkkel állnak, hanem olyan élelmiszeripari vállalatokkal, akik felvásárolják az alapanyagokat. Ha a pénzintézeteknek van valamilyen erdőirtással kapcsolatos irányelvük, azok rendre igen szűk a hatáskörűek. De a tanulmány arra is rámutat, hogy a bankok hiába kérik meg az ügyfeleiket, ők se tudják ellenőrizni az összes beszállítót.

Az Európai Unióban, Egyesült Királyságban és az USA-ban vannak törekvések a teljes ellátási láncok fehérítésére, de a fő probléma az, hogy nem létezik olyan jogi előírás, amely szabályozná a bankok működését ebben a kérdésben.

forrás: portfolio.hu

search icon