Ellenőrizetlenül égnek a szibériai erdőtüzek a háború miatt

Ellenőrizetlenül égnek a szibériai erdőtüzek a háború miatt
Ellenőrizetlenül égnek a szibériai erdőtüzek a háború miatt

Az erdőtüzek ellenőrizetlenül égnek Szibériában, mert az orosz katonai egységeket, amelyek általában foglalkoznak velük, áthelyezték, hogy Ukrajnában harcoljanak. A hatalmas tüzek egyre gyakoribbá válnak a régióban tavasztól őszig.

Mivel hatalmas mennyiségű szén-dioxidot juttatnak a sarkvidéki légkörbe, az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmak egyik fő okát jelentik. A tudósok többször elmondták, hogy minél hamarabb el kell oltani őket. Idén azonban állítólag több tűz is égve maradt, mert a tűzoltásukért felelős katonai egységek nagy részét az ukrajnai invázióhoz küldték.

Jessica McCarty, a Miami Egyetem éghajlatkutatója elmondta: „Mivel a legnagyobb tüzekhez gyakran katonai repülőgépekre van szükség ahhoz, hogy ellenőrizzék a műholdas vagy közösségi jelentéseket, és hogy harcoljanak a tűz ellen Szibériában, kérdéses, hogy ez a kapacitás egyáltalán rendelkezésre áll-e majd a nyár folyamán, ha a háború folytatódik.

A Greenpeace szerint az országban jelenleg már kétszer akkora az erdőtüzek területe, mint 2021 áprilisában. A hír azért különösen aggasztó, mert felolvasztják a permafrosztot, ami szén-dioxidot és metánt bocsát ki a légkörbe.

Forrás (independent)

search icon