Egy hétig mindenki számolja a műanyag hulladékot a greenpeace kampányának részeként

Egy hétig mindenki számolja a műanyag hulladékot a greenpeace kampányának részeként
Egy hétig mindenki számolja a műanyag hulladékot a greenpeace kampányának részeként

Egy új kampány keretében arra ösztönzik a brit háztartásokat, hogy számolják össze, mennyi műanyag csomagolást dobnak ki egy hét alatt. A Greenpeace és az Everyday Plastic nonprofit szervezet azzal a céllal indította útjára a Big Plastic Count elnevezésű kampányt, hogy felhívja a figyelmet a brit háztartásokban keletkező műanyaghulladék mennyiségére, és lobbizzon a kormánynál és a kiskereskedőknél a probléma megoldása érdekében.

A magánszemélyeket, családokat, iskolákat, vállalkozásokat és közösségi csoportokat arra ösztönzik, hogy május 16-22 között számolják meg a műanyag csomagolási hulladékot, és a kampány weboldalán rögzítsék, hogy milyen típusú hulladékot dobtak ki. Az összegyűjtött adatok segítenek országos képet alkotni arról, hogy mekkora mennyiségű műanyag csomagolást dobnak ki a kukákba, mennyi kerül újrahasznosításra, és a résztvevőknek lehetőségük lesz megtudni, hogy mi történik a szemetükkel.

A felmérésben való részvétellel az emberek személyes képet kapnak a saját műanyaglábnyomukról, valamint arról is, hogy a műanyaghulladékuk mekkora része kerül újrahasznosításra, hulladéklerakóba, exportra vagy elégetésre. A Greenpeace szerint az Egyesült Királyságban 2018-ban 5,2 millió tonna műanyaghulladék keletkezett, ami elég lenne ahhoz, hogy hatszor megtöltse a Wembley Stadiont.

A kampány célja, hogy a Big Plastic Count eredményeit felhasználva a kormányt a műanyaghulladék csökkentésére irányuló szigorúbb politikák bevezetésére ösztönözze, többek között arra, hogy 2025-ig 50 százalékkal csökkentse az egyszer használatos műanyag mennyiségét az Egyesült Királyságban. Azt is szeretnék elérni, hogy tiltsák be a műanyaghulladék kivitelét, és vezessék be a betétdíjas visszavételi rendszert az összes italos edény újrahasznosítására.

Forrás (independent)

search icon