Az EU felülvizsgálta ipari stratégia tervezetét a zöld átállás felgyorsítása érdekében
Az EU felülvizsgálta ipari stratégia tervezetét a zöld átállás felgyorsítása érdekében

Az Európai Unió szabályozó testületének holnap megjelenő ipari stratégia tervezete szerint olyan területeken, mint a hidrogén, a fenntartható közlekedés, az 5G és a blockchain technológia, olyan eszközöket mérlegel, amelyekkel fellendíthetők a határokon átnyúló kezdeményezések. Az EU a környezetvédelmet és a digitális technológiát tette COVID utáni gazdaságélénkítési tervének két pillérévé, amelynek célja, hogy megerősítse vezető szerepét a klímaváltozás elleni globális küzdelemben, fellendítse az innovációt és csökkentse a kritikus anyagok importjától való függőséget.

A szövetségi rendszer az engedélyezési eljárások egyszerűsítésével, a kutatás támogatásával és a magánberuházások ösztönzésével segíthet a nagy, határokon átnyúló projektek felgyorsításában. A több országra kiterjedő, kiemelt akkumulátor-projekt keretében pedig több mint egy tucat ország kapott zöld utat arra, hogy legalább 6,1 milliárd euró állami támogatást nyújtson a Tesla Inc. és a Bayerische Motoren Werke AG közötti vállalatoknak.

A felülvizsgált ipari stratégia tervezete a következő lépéseket is előirányozza a zöld átállás felgyorsítása érdekében az elkövetkező hónapokban:

  • Megújított stratégia a fenntartható finanszírozásról és a fenntartható vállalatirányításról szóló törvénytervezet.
  • Javaslat a kibocsátás-intenzív termékek behozatalára vonatkozó szén-dioxid-ár kivetésére a szén-dioxid-határkiigazítási mechanizmuson keresztül.
  • Javaslat az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerének tervezett felülvizsgálatának részeként a különbözetre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási szerződésekre vonatkozó európai megközelítésről.
  • A vállalati megújulóenergia-vásárlási megállapodások elterjedését támogató intézkedések.

(Bloomberg alapján Aljazeera)

(fotó: pixabay – matthiasboeckel)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon