Az európai óceánenergia helyzete

Az európai óceánenergia helyzete
Az európai óceánenergia helyzete

Az európai árapály- és hullámerőművek kapacitása 2021-ben ugrásszerűen megnőtt, mivel az óceánenergia-ágazatban a telepítések visszatértek a járvány előtti szintre, és jelentősen nőttek a beruházások.

Az Ocean Energy Europe által csütörtökön közzétett adatok szerint tavaly 2,2 megawattnyi árapály-áramlási kapacitást telepítettek Európában, míg 2020-ban mindössze 260 kilowattot. A hullámenergia esetében 681 kilowattot telepítettek, ami az OEE szerint háromszoros növekedést jelent.

Összességében az európai vizeken jelenleg 11,5 MW teljesítményű árapály-energia berendezés található, a hullámenergia esetében ez az érték 1,4 MW. Az óceánenergia-ágazatban tavaly 70 millió euró (76,8 millió dollár) értékű beruházás történt, ami 50%-os növekedést jelent 2020-hoz képest.

Az új, szén-dioxid-mentes, helyi és megfizethető energiaforrások kifejlesztése nem luxus, hanem szükségszerűség” – mondta Remi Gruet, az Ocean Energy Europe vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

Az EU-nak most kell elkezdenie a tengeri megújuló energiaforrásokra vonatkozó stratégiáját, és a megújuló energiaforrások sokszínűségének részeként lehetővé kell tennie az óceáni energiaforrások számára az energiafüggetlenség és a szén-dioxid-mentesítés megvalósítását” – mondta Gruet. „A 2021-es adatok egy erős, alkalmazkodóképes ágazatot tükröznek, és azt mutatják, hogy az óceáni energia mind technológiai szempontból, mind pedig befektetésként is bizonyított.

Bár a tengeri energiában rejlő lehetőségek izgalmasak, az árapály- és hullámenergia-projektek hatása a többi megújuló energiaforráshoz képest továbbra is nagyon kicsi. Csak 2021-ben Európa 17,4 gigawattnyi szélenergia-kapacitást telepített a WindEurope ágazati szervezet adatai szerint.

A kis lábnyom ellenére az elmúlt években számos fejlesztés történt az óceánenergia-iparban. Tavaly júliusban egy 680 tonnás árapály-turbina kezdte meg a hálózatra kapcsolt energiatermelést a Skócia szárazföldjétől északra fekvő Orkney-szigeteken. Éppen ezen a héten jelentették be, hogy egy független bizottság felülvizsgálja annak lehetőségét, hogy az Anglia és Wales közötti nagy víztestet az árapály-energia hasznosítására használják.

Forrás (cnbc.com)

search icon