Az óceánban található műanyagokkal szembeni harc
Az óceánban található műanyagokkal szembeni harc

Az óceánban található műanyagok újrahasznosítása és a hulladék új termékekké való átalakítása még gyerekcipőben jár, de szervezetek, startupok és már működő vállalatok világszerte dolgoznak a probléma megoldásán.

Bár lehetetlen pontosan számszerűsíteni, a tengerkutatók 2015-ben úgy becsülték, hogy 150 millió tonna műanyag kering óceánjainkban, és évente nyolcmillió tonna kerül hozzá.

Mivel az óceáni műanyag-újrahasznosítási iparág még gyerekcipőben jár, az olyan piaci erők, mint az árképzés, a minőségellenőrzés és a logisztika még kialakulóban vannak.

Ki gyűjti össze?

Jelenleg korlátozott számú szervezet és cég foglalkozik az óceáni műanyaghulladék újrahasznosításával.

Az Ocean Recovery Group (ORG), a 4G Recycling és az AE Global közös vállalkozása, amelynek székhelye Dél-Floridában található, és amelynek van egy létesítménye a Dominikai Köztársaságban, jelenleg a Karib-térségre összpontosítja hasznosítási és újrahasznosítási erőfeszítéseit.

A Milwaukee-i székhelyű RSP Inc. az Oceanworks garantált termékeket kínál ügyfeleinek, és az óceánokból, strandokról, folyókból és partvonalakról begyűjtött műanyagokkal az ellátási lánc konzisztenciájának ellenőrzésére specializálódott.

Az Oceanamatica nemzetközi szervezet, amelynek küldetése az óceáni hulladékok eltakarítása, de a műanyagokra összpontosít, weboldalán pedig kijelenti: „A műanyag erőforrás, nem ellenség.”

A The Ocean Cleanup nevű csoport célja a tengeri műanyagok 90%-ának eltávolítása.

Honnan a sok óceáni műanyaghulladék?

Az óceáni műanyaghulladék mintegy 90%-a 10 folyóból származik, amelyek nyolc ázsiai és indiai országból erednek. A feltörekvő gazdaságokban a folyók sajnos emberek százmillióinak szemétgyűjtőjévé válnak.

A kereskedelmi halászflották a legfőbb bűnösök közé tartoznak, mivel az óceáni műanyaghulladék akár 40%-át is kitermelik, amikor kidobják az elhasználódott vagy sérült hálókat ahelyett, hogy visszahoznák őket a kikötőbe.

Hová kerül?

Ki mit csinál vele? Miután a műanyagot begyűjtötték és újrahasznosítókhoz küldték feldolgozásra, hová kerülhet?

A Recycled Coastal Plastics célja, hogy csökkentse Európa partjainál a műanyaghulladékot, és visszavezesse azt az élelmiszer-csomagolási ellátási láncba.

A begyűjtést követően más típusú partnerségek alakulnak ki az óceánból kiszedett alapanyag felhasználására. Az Adidas/Parley partnerség 2019-ben 11 millió pár cipőt gyártott részben újrahasznosított óceáni műanyagból.

A Grundens halászfelszereléseket és ruházatot gyártó cég újrahasznosított alaszkai halászhálókat és felszereléseket készít. Más cégek halászhálókat felhasználva új termékeket fejlesztenek, például napszemüvegeket, gördeszkákat és mobiltelefon-huzatokat.

Ahogy a tengeri újrahasznosítók száma növekszik, és egyre hatékonyabb módszereket dolgoznak ki a begyűjtésre, az óceáni műanyagok újrahasznosításának jövője valóban fényes.

Forrás: plasticstoday.com

search icon