Az olasz rizottónak is betehet a szárazság, kevesebb kerülhet a tányérunkra
Az olasz rizottónak is betehet a szárazság, kevesebb kerülhet a tányérunkra

A rizsföldek is kiszáradnak a Pó folyó völgyében, ami már veszélyezteti a rizottórizs idei termesztését.

A legnagyobb olasz folyóban júliusban csak 95 köbméteres volt a percenkénti vízhozam, ami az éves átlag tizede. A hóolvadás és az esők hiánya miatti szárazság szinte eltüntette a Pót a térképről, a mostani eseményeknek pedig hosszú távú hatásai lehetnek a mezőgazdaságra.

A Pó völgyében születik Olaszország éves mezőgazdasági termelésének mintegy harmada, ezt veszélyezteti az idei nagy szárazság. A folyó szintje a Pó völgyében két méterrel marad el a szokásostól, június hónap pedig 3,5 fokkal volt melegebb az átlagosnál. Ezek az extrém körülmények az ember tevékenysége következében történő felmelegedés számlájára írhatók.

Mindezek mellett a Pó folyó vizében mért sószint jóval meghaladja a mezőgazdaság számára megfelelő mértéket, mivel a folyó vize jelenleg 21 gramm sót tartalmaz literenként.

„Ez az érték valóban magas, alkalmatlanná teszi a folyó vizét mezőgazdasági felhasználásra, mivel a határérték egy milligramm literenként” – mondja egy szakértő.

(Forrás: infostart.hu Kép: pexels.com)

search icon