Az OMSZ elnöke szerint még nincs itt a klímaszorongás ideje
Az OMSZ elnöke szerint még nincs itt a klímaszorongás ideje

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőjével annak kapcsán készített interjút az Index, hogy egy új rendelet következtében jelentős átalakulások történtek a meteorológiai szolgálatok háza táján. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke viszont arról is beszélt, mit gondol a klímaváltozásról, milyen következményekkel kell számolnunk.

Az új rendelet egyik legfontosabb elemeként kiemelendő, hogy mostantól kizárólag az OMSZ adhat ki időjárási riasztást és veszélyjelzést. Ez egyben egyszerűsítés is, de abból a szempontból is fontos, hogy ha ilyennel találkozunk ezután, annak forrása csak az OMSZ lehet.

A meteorológiai veszélyjelzés egy gyűjtőfogalom, a figyelmeztetést és a riasztást foglalja magában. Előbbi 1-3 nappal korábban jelenik meg, utóbbi csupán néhány órával a valószínűleg bekövetkező esemény előtt. Fokozatunk mind a figyelmeztetés, mind a riasztás esetén, veszélyességtől függően, lehet citromsárga, narancssárga és piros.

Radics Kornélia arra a kérdésre, hogy mennyire tartja nyomasztónak a klímaváltozást, úgy felelt, hogy nem gondolja, hogy itt lenne a klímaszorongás ideje.

Pláne hogy szorongással semmit sem fogunk megoldani. Hiszem azt, hogy nem csupán magánemberként, otthonunkban, de hivatásunkkal is sokat tehetünk az éghajlatváltozás ellen. Mindenki a saját területén.

– mondja az OMSZ elnöke

Mint mondja, az OMSZ alapvetően arra tud figyelmeztetni, hogy a mi régiónkat hogyan, milyen léptékben érinti a klímaváltozás. Ennek kapcsán elhangzik, hogy az éghajlatváltozás hazánkat érintő hatásai közül elsősorban nem az átlaghőmérséklet emelkedése a legjelentősebb. Sok fontosabb foglalkozni a szélsőséges időjárási események intenzitásával és gyakoriságával.

Példaképp hozza, hogy bár az elmúlt években kicsit nőtt a lehullott csapadék mennyisége, ennek mégsem örülhettünk, mert az kevesebb nap alatt esett. Ez egyfelől megterhelte a nem erre tervezett csatortna-rendszereket, másfelől a termőföld sem tudta beszívni a többletet. Tehát hiába van több csapadék, egyben nagy mennyiségben lehulló esőre és aszályokra kell számítanunk.

Az OMSZ-ban a kollégáimmal korábban soha nem tapasztalt, szélsőséges időjárási jelenségekre számítunk. Meteorológusként ugyan nem a szakterületem, de jelentős kihívást okoz majd az elkövetkező években az invazív fajok megjelenése, a megfelelő növényállomány és agrotechnikai eljárások kiválasztása a mezőgazdaságban, így elképzelhetőnek tartom, hogy a vírusok terjedésének és a kórokozók mutációjának is kedvez majd a klímaváltozás. Az szinte biztos, hogy egy egészen más típusú világ vár ránk, amire nem szorongással, hanem felkészüléssel kell reagálni.

– mondja Radics Kornélia

(Index)

search icon