Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül
Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.

Európában jelenleg 2.3 Celsius-fokkal haladja meg az éves átlaghőmérséklet az iparosodás előtti szintet, szemben a globális 1.3 Celsius-fokkal. Fokozódtak az időjárási szélsőségek, halmozódtak a hőhullámok, az erdőtüzek, sosem látott módon növekedett a gleccserek olvadása, de krónikussá vált a hóhiány is.

A Copernicus adatai szerint az idei március volt zsinórban a tizedik hónap, amely havi bontásban hőmérsékleti rekordot döntött a mérések kezdete óta. A tengerfelszín átlagos hőmérséklete tavaly volt a valaha mért legmagasabb Európa felségvizein.

Az európai gleccserek jégmennyiségét 10 százalékkal csökkentő tavalyi átlaghőmérséklet mértéke csak Skandináviában és Izlandon maradt az átlag alatt a kontinensen. A hőség okozta halálozások számát tekintve is rekordévnek bizonyult a tavalyi: 2023-ban több mint 150 ember vesztette életét közvetlenül viharok, árvizek és erdőtüzek miatt.

A Copernicus stábja 13.4 milliárd euróra becsülte a klímaváltozás közvetlen gazdasági veszteségeit 2023-ban Európában.

A globális felmelegedés megállítása és a fenntarthatóság az egész emberiség érdeke. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: Qubit
Kiemelt kép: Canva

search icon