Az új óriásbank edukálná a magyar fiatalokat  – Podcast ajánló
Az új óriásbank edukálná a magyar fiatalokat  – Podcast ajánló

A Magyar Bankholding országos reprezentatív felmérése szerint a nyitottság megvan, a tudatosság még hiányzik a fiatalok fenntartható bankolásából. A Trend FM-en futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb adásában Bátorfi Botond, a Peak szakértője és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető vendége Farkas Boglárka, a Magyar Bankholding Senior CSR managere volt.

A múlt héten számoltunk be róla, hogy a Magyar Bankholding (MBH) csatlakozott az ENSZ globális együttműködéshez, a Felelős Banki Irányelvekhez, melynek célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé. Szege Györggyel, a Magyar Bankholding ESG és Fenntarthatósági területének vezetőjével a formálódó óriásbank fenntarthatósági stratégiájáról, zöld hitelezésről és ESG kockázati szempontokról beszélgetett a Peak szakértője.

Nagy terveket dédelget az óriásbank

Az Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb adásából az is kiderült, hogy az MBH a társadalmi felelősségvállalás szintjén is kiemelten kezeli a fenntarthatóságot. Az óriásbank átfogó pénzügyi edukációs stratégiájának első lépése egy országos reprezentatív felmérés volt. Vidéki és fővárosi fiatalok pénzüggyel és fenntarthatósággal kapcsolatos viszonyát, pénzintézetekkel szembeni elvárásaikat vizsgálták. Bíztató eredmény, hogy a 18-30 éves korosztály fenntarthatósági elköteleződése erősebb, mint más korosztályoké. Igaz a klímaváltozás az ő jövőjüket befolyásolja leginkább.

A fiatalok bankválasztásánál is Top3-as szempont volt a fenntarthatóság, közvetlenül a szolgáltatási díjak és a digitalizáció után. Az azonban beszédes, hogy sokan a bankok, mint intézmények működésének karbonlábnyom és papírhasználat csökkentését tekintik hatékony környezetvédelmi intézkedésnek. Egy bank legnagyobb környezeti hatású tevékenysége, a hitelezés vagy az ESG koncepciói egyelőre ismeretlenek a fiataloknak. A Magyar Bankholding fontos szerepet vállalna a hazai társadalom pénzügyi edukációjában. A jelenlegi kutatás gyakorlatilag helyzetfelmérés volt a folyamat megkezdéséhez. A következő években digitális ismeretterjesztéssel és kampányokkal fejlesztenék a fiatalok pénzügyi tudatosságát.

Patinás partnerrel folytatják

Az óriásbank nemrég csatlakozott a Mastercard Pricless Planet Koalíciójához is. A kártyatársaság célja helyreállítani a bolygó legsérülékenyebb területeinek erdőségeit. A csatlakozással a következő 5 évben az MBH is hozzájárul mintegy 100 millió fa elültetéséhez.

Az MBH egyébként az egykori Budapest Bank, az MKB Bank, valamint a Takarékban fúziójából jön létre. Az előbbi két szereplő összeolvadása már megtörtént, a Takarékbank 2023 május 1-jén csatlakozik hozzájuk. (fintech.hu)

search icon