Az új-zélandi partokra vetődött delfinek többsége szerencsésen visszajutott a tengerbe
Delfin

Tegnap arra lettek figyelmesek az új-zélandi természetvédők, hogy a delfincsapdának is nevezett homokos tengerpartnál, a Farewell Spitnél 49 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin vetődött partra. 

A Project Jonah mentőcsoport önkéntesei közül közel 200 fő azon dolgozott egész nap, hogy a 40 túlélő állatot életben tartsák nedvesítéssel és hűtéssel. Estére a dagálynak köszönhetően pedig harmincnyolc delfin tudott visszaúszni a Tasmán tengerbe. A környezetvédelmi szakemberek ugyanakkor tartanak tőle, hogy az állatok nem elég távolra úsztak a parttól, így újabb apály esetén ismét veszélybe kerülnek. A Massey University kutatói speciális eszközökkel segítik a mentőcsapatokat.

(Project Jonah FB)

Nem ez volt az első eset, hogy az apály gondot okozott a tengeri emlősöknek: négy évvel ezelőtt több mint 650 gömbölyűfejű delfin rekedt Farewell Spit sekély vizében két tömeges partravetődés alkalmával. Több mint 350 állat elpusztult, mintegy 300 példányt sikerült megmenteni.

Több elmélet is született arról, hogy miért vetődnek partra a delfinek: vannak, akik azzal magyarázzák, hogy zsákmányra vadászva kerülnek túl közel a parthoz, mások szerint a csapat sérült tagját védik vagy maguk a delfinek menekülnek egy ragadozó elől

(abcnews)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon