Az USA ma éjfélkor kilép a párizsi egyezményből. Van visszaút?
Az USA ma éjfélkor kilép a párizsi egyezményből. Van visszaút?

Ma éjfélkor, miközben az Egyesült Államokban az elnökválasztásra beérkezett szavazatokat számlálják egy dolog biztos lesz: az ország hivatalosan is kilép a párizsi klímaegyezményből.

2017. június 1-jén Donald Trump bejelentette, hogy az USA beszünteti a 2015-ös párizsi megállapodásban való részvételét, mondván, hogy a kibocsátás csökkentés és a klímaválság által jelentett egzisztenciális fenyegetés „aláásná” az amerikai gazdaságot, és „állandó hátrányba hozná” az országot. 1253 napig tartott, de szerdára az USA – Kína után a világ második legnagyobb üvegházhatású gáz-kibocsátója – már nem fog szerepet játszani a klímaválság enyhítésére szolgáló legnagyobb nemzetközi keretben.

Az Egyesült Államok Barack Obama hivatali idejében csatlakozott az egyezményhez, az amerikai részvétel hivatalos kezdő dátuma 2016. november 4-e volt – mindössze négy nappal azelőtt, hogy Trump legyőzte Hilary Clintont az elnökválasztáson. A megállapodás feltételei szerint a kezdő dátumtól számított három éven belül egyetlen ország sem dönthet a kilépés mellett, így 2019. november 4-én kellett várni, hogy a Fehér Ház hivatalos értesítést küldjön az ENSZ-nek a kilépési szándékról.

Ugyanakkor ha Joe Biden legyőzi a jelenlegi elnököt a mai választáson, megfogadta, hogy hivatalának „első napján”újra csatlakozik a párizsi megállapodáshoz. Elvileg nem is lenne bonyolult az Egyesült Államok újracsatlakozása, csak Joe Biden-nek alá kell majd írnia arról egy a végrehajtó rendelkezést, hogy ismét elfogadja a megállapodást.

Holnapra kiderül, milyen irányt vesz az USA klímapolitikája az elkövetkezendő ciklusban.

(independent.co.uk)

search icon