„Bag-in-box” – dobozos borok a környezetért
„Bag-in-box” – dobozos borok a környezetért

A dobozos borok amellett, hogy megfizethetőek, kényelmesebbek, hisz sokkal tovább eltarthatóak, és ami a legfontosabb, még környezettudatosak is.

Spanyol, olasz és francia borászok is arról számoltak be, hogy ugyan a dobozos borokat illetően a borfogyasztók nagy része távolságtartó és előítéletes, de ők az előbb felsorolt előnyök miatt mégis belevágtak a boraik dobozos forgalmazásába.

Bár általában az emberek automatikusan azt feltételezik, hogy ezek a borok nem olyan jó minőségűek, néhány hozzájuk hasonló borász mégis úgy döntött, hogy vállalva a kockázatot a minőséget ebben a környezettudatos formában biztosítja ezentúl.

A Terre di Faiano Organic Rosso a minőségi, felsőbb árkategóriás borokat előállító borászat is a borok dobozos formában való értékesítése mellett döntött például. Bár kiemelik, hogy a vevőnek is kényelmesebb, hiszen hetekkel tovább tart, mint egy üveges bor, de a fő cél mégis a fenntarthatóság és a környezet védelme volt. Állításuk szerint egy olyan doboz, mint az övék, ami teljes mértékben újrahasznosítható anyagokból készült, 10-szer kevesebb karbon kibocsátást okoz, mint egy egyszer használatos üveges bor.

Már Magyarországon is számos pincészet kínálja dobozban a boraikat nagy választékban. Érdemes kipróbálni. A borkultúra egyéb lehetséges válaszai a klímaváltozásra ebben a cikkben találhatóak.

(theguardian)

search icon