Benzinkút az űrben

Benzinkút az űrben
Benzinkút az űrben

Ausztrál részvétellel egy nemzetközi projekt indul, amelynek célja, hogy a Föld körüli pályán keringő veszélyes szemetet rakéta-üzemanyaggá alakítsák át – még az űrben.

A bolygónk körüli pálya egyre inkább eltömődik a régi űrhajókból származó törmelékkel. A halott műholdak és a kiégett rakétaalkatrészek óránként akár 28 000 kilométeres sebességgel száguldanak, veszélyeztetve a kommunikációs műholdakat és a Nemzetközi Űrállomást. Ilyen sebességnél még egy apró csavar is veszélyt jelentene a létesítményre és az ott tartózkodó emberekre. A múlt hétvégén Oroszország kilőtt egy rakétát, amivel megsemmisítette egyik saját műholdját, törmelékeket szórva szét. Az Egyesült Államok szerint a törmelék most „az összes nemzet érdekeit fenyegeti”.

A dél-ausztrál vállalat, a Neumann Space kifejlesztett egy „űrbeli elektromos meghajtórendszert”, amely alacsony Föld körüli pályán használható az űreszközök küldetésének meghosszabbítására, vagy a műholdak mozgatására. Most három másik céggel közösen egy olyan terven dolgoznak, amelynek célja, hogy az űrszemetet üzemanyaggá alakítsák az említett meghajtórendszer számára.

Az amerikai Nanorocks egy olyan terven dolgozik, amely fejlett robotikát használ a törmelék tárolására és feldarabolására. Egy másik amerikai vállalat, a Cislunar egy űröntödét fejleszt, amely a törmeléket fémrudakká olvasztja. A Neumann Space meghajtórendszere pedig üzemanyagként használhatja ezeket a fémrudakat – a rendszerük ionizálja a fémet, amely aztán tolóerőt hoz létre a tárgyak pályára állításához.

Az űrszemét-probléma súlyosbodásával az intézmények világszerte próbálnak megoldásokat találni. Vannak, akik a szemét újrahasznosítása helyett valahogy megsemmisítenék, vagy olyan lézertechnológiát fejlesztenének ki, amely képes a szemetet a lehetséges ütközések elől, illetve a légkör felé terelni. Egy űrszemétgyűjtő robot is a Föld körüli pályára állt, amiről ebben a cikkben olvashatsz részletesebben.

De ha össze lehet fogni a törmelékeket és újrahasznosítani, akkor ennek van a legnagyobb értelme, mert nem kell szállítani. Olyan, mintha egy benzinkutat fejlesztenének az űrben.

Forrás (theguardian)

search icon