Miért érdemes a berberek eledelét fogyasztanunk?
Miért érdemes a berberek eledelét fogyasztanunk?

Észak-Afrikában ezer éve nemzeti étel, fogyasztása elterjedt az arab gasztronómiában, és a közel-keleti területeken is. Manapság azonban egyre népszerűbb a világ számos más területén, többek között hazánkban is. Íme a kuszkusz, az egészséges berber eledel.

A kuszkusz szó jelentése: „jól megsodort”, amely a hagyományos elkészítésére utal. Eredetileg durumbúza-darából, kézzel állították elő: a gőzölt darát kézzel sodorták apró gombócokká, majd megforgatták lisztben és szétterítve megszárították, hogy pergős maradjon. Mivel búzából készül, a gluténérzékenyek számára nem javasolt a fogyasztása. Aki viszont nem érzékeny a gluténre, annak érdemes rendszeresen fogyasztania, hiszen számos jótékony tápanyagot tartalmaz.

egy tálnyi kuszkusz és egy halom  kuszkusz a háttérben
A kuszkusz az Atlasz-hegység vidékéről származik.

Egészségünkre!

A kuszkusz növényi fehérjében gazdag étel, így kiváló hozzávalója lehet a vegetáriánus vagy vegán étrendnek is. Alacsony kalóriatartalma mellett magas rosttartalma is segíti a fogyást és a jó emésztést. Egyik legfontosabb ásványi anyaga a szelén, amely megfelelő mennyiségben fogyasztva támogatja a máj és a hasnyálmirigy működését, valamint az immunrendszert. Egy tálnyi, (kb. 150 g) kuszkusz a napi ajánlott szelénbevitel nagyjából 60 százalékát fedezi.

A kuszkusz kolinban is gazdag, ami az anyagcsere, az idegek, az agy, és a máj egészségének megőrzéséhez fontos. A benne lévő folsav a vérképzést, a kalcium pedig a csontok optimális állapotának fenntartását segíti. Rendszeres fogyasztása késlelteti az öregedést is, és csökkenti a szívinfarktus kockázatát, valamint a gyulladásos folyamatokat. Glikémiás indexe alacsonyabb, mint a fehér rizsé, ezért kevésbé és lassabban emeli meg a vércukorszintet, hosszabb teltségérzetet biztosítva.

egy tál kuszkusz zöldségekkel
Tabulé kuszkusszal

Hogyan főzzünk kuszkuszt?

A kuszkusz nem igényel főzést, csupán arra van szükség, hogy az adott étel ízvilágának megfelelően forró vízzel, alaplével vagy tejjel felöntsük, majd néhány percet várjunk. Általános szabály szerint az a helyes, ha ellepi és nem egész egy ujjnyit meghaladja a folyadék a tálba öntött kuszkusz mennyiségét. Sós vagy édes kuszkusz esetében is jó, ha egy darabka (2-3 dkg) vajat is ráteszünk mielőtt felöntjük. Miután megszívta magát, csak át kell keverni, fűszerezni, és máris tálalható.

A kuszkusz nagyszerű köret húsos, halas és zöldséges ételek mellé, de készíthetünk belőle salátát, és előételt is. Remekül illenek hozzá a zöldfűszerek, elsősorban a koriander, a petrezselyem, a menta, valamint a fahéj, a római kömény, a cayenne bors vagy a kurkuma.

egy tál kuszkusz, hússal és zöldségekkel
A kuszkusz remek köret az egytálételekhez.

Édes finomság

Desszert is készíthető kuszkuszból, ehhez keverjük hozzá az aszalt gyümölcsöket és az olajos magvakat. A tejet forraljuk fel, és édesítsük némi cukorral vagy mézzel. Egy kiskanál vaníliás cukrot vagy vaníliakivonatot is hozzáadhatunk. Öntsük rá a forró tejet, és hagyjuk állni 15 percig. Ha a kuszkusz beszívta a tejet, forgassuk át villával, és már tálalható is a kockára vágott gyümölcsökkel.

A berber eredetű kuszkusz ma már szinte bármelyik szupermarketben vagy bio üzletben beszerezhető. Rendkívül egyszerű elkészíteni, ráadásul egészséges és tápláló is. Érdemes tehát helyet szorítani neki az étrendünkben!

Fotók: Canva