Bio rizstermesztés Magyarországon? Ilyen is van!
Bio rizstermesztés Magyarországon? Ilyen is van!

Nem az 1950-es évekből való „vicc”, hogy magyar termesztésű rizst tegyünk az asztalra. A magyar gazdák képesek kiváló minőségű rizst termelni, ráadásul bio körülmények között.

A rizstermesztéssel való kapcsolatom úgy kezdődött, hogy elkezdtem rendszeresen futni hajnalban, és éreztem, hogy az edzések után szükségem van valamilyen regeneráló hatású smoothie-ra. Nem akartam műporokat használni, ezért rendeltem jó pár adag Ricely-t, magyar rizsből készült, természetes alapanyagokkal ízesített smoothie-t. Mivel rizs alapú, könnyen felszívódó szénhidráttartalma miatt azonnal energiát ad. A kóstolás után nyomban felkerestem Valentinyi Fruzsinát, a Valoryz társtulajdonosát, hogy meséljen nekem a vállalkozásukról, a magyar rizsről és a termékeikről.

Fruzsi, hogyan indult a vállalkozás? 

Az ötletgazda édesapám volt, aki vízépítő mérnökként sokszor találkozott a rizzsel, illetve a rizstelepekkel. Egy váratlan lehetőség révén jó időben jó helyen volt ahhoz, hogy belevágjon a rizs feldolgozásába és értékesítésébe. Először minden munkafolyamatot bérmunkában csináltatott, majd pályázati támogatás és hitel segítségével sikerült saját üzemet létrehoznia.

magyar rizs
Valentinyi Fruzsina a Körös melletti feldolgozónál. Az üzemben a rizs feldolgozása – a tisztítás, a csiszolás, a hántolás és az őrlés – a legkorszerűbb technológiával történik.

A rizstermelés hogyan érkezett az életetekbe?

A Vereckei Kft. termeli a rizst, nekünk saját földterületeink nincsenek. Rajtuk kívül több olyan termelővel dolgozunk együtt, akik már korábban is termeltek rizst, csak esetleg egy időre felhagytak vele, vagy már kisebb területet művelnek. A termelőkkel kötött szerződés szerint mi biztosítjuk a bio vetőmagot, ezen kívül – ha erre szükség van – előfinanszírozást és szaktanácsadást kínálunk. Az utóbbiakra egyre kevésbé van igény. A termelők ugyanis kiemelkedően jó munkát végeznek, valamint a termény egészét megvásároljuk előre megbeszélt áron, ha a minőség megfelelő. Az együttműködésünk optimális szimbiózisnak nevezhető.

magyar rizs
Felhasználják a rizsnövény minden részét a magtól a héjon át a szárig.

Mi a célotok a vállalkozással?

A célunk olyan – családi tulajdonban lévő – élelmiszeripari vállalkozás létrehozása, amely példát mutat a jövő generációjának. Nem feltétlenül mennyiségi fejlesztésen gondolkozunk. Jóval inkább a hatékonyság növelésén, magasabb hozzáadott értéket tartalmazó termékek gyártásán, az élelmiszer-biztonságon és – ami számomra nagyon fontos – a környezetvédelmen. Olyan technológiákat próbálunk beépíteni, amelyekkel jobb munkakörülményeket tudunk biztosítani, illetve a megújuló energiában rejlő lehetőségeket is ki tudjuk aknázni.

A rizs hihetetlenül sokszínű növény. Már a földeken ezer arcát mutatja, feldolgozása során pedig még többet. Minden része hasznosítható. Úgy gondolom, ez a jövőnk.

Mi a helyzet a rizs vízigényével?

A rizs vízigényét igen sok körülmény befolyásolja: a hőmérséklet, a páratartalom, a napsütéses órák száma, a talaj szerkezete, magának a rizsnek a fajtája és természetesen a rizstelep állapota. Összetett a kérdés. Sok kutatás foglalkozik a rizstermesztéssel, számos támadásnak célpontja nagy vízigénye, így esetleges környezetkárosító hatása miatt.

Ezzel nem egészen értek egyet, hiszen a gazdáknak nem célja a fölösleges vízfelhasználás. Egyrészt a vízért fizetni kell, másrészt a túlságosan bő öntözés nagyban befolyásolja a rizs nehézfémtartalmát, különösképpen az arzén jelenlétét. Számunkra az a kedvező, ha a lehető legkevesebb víz felhasználásával a lehető legjobb termésátlagot érjük el. A vízfelhasználás 8.000–12.000 m3/hektár között mozog, egy ügyes termelő 8.000–9.000 m3/hektárra is le tudja szorítani a rizstermesztés során felhasznált víz mennyiségét.

magyar rizs
Üzemükben teljes mértékben gluténmentes, gabonaszennyeződés-mentes termékek készülnek.

Szerinted milyen a jó rizs? 

Erre létezik egy frappáns válasz, melyet a Gere borászatban hallottam: az a jó bor (illetve rizs), amelyik ízlik. (nevet) A viccet félretéve számunkra az a rizs jó, melynek csiszoltsági mérőszáma 50–52-es. Ez igazán szép fehér rizst jelent, ilyen a mienk is. A rizs éleiben nem található korpa, nincs beteg, foltos szem, kevés a tört szem. Íze tiszta, enyhén sós.

Mi a különbség a bio és a hagyományos rizs között?

Bio és konvencionális rizs termesztésével, termeltetésével is foglalkozunk. A hagyományos termesztésben vannak engedélyezett növényvédő szerek és műtrágyák, illetve a rizs betakarítása után, a raktározáskor is engedélyezett a raktári kártevők elleni kémiai kezelés. Bio termesztésben kizárólag a Biokontroll Hungária Kft. által engedélyezett készítményeket lehet használni, amelyek mind természetes alapúak.

Fotók: Valentinyi Fruzsina

search icon