Bírálják a katari világbajnokságot a problémás szén-dioxid-kibocsátási ígéretek miatt

Bírálják a katari világbajnokságot a problémás szén-dioxid-kibocsátási ígéretek miatt
Bírálják a katari világbajnokságot a problémás szén-dioxid-kibocsátási ígéretek miatt

Egy új jelentés szerint a katari világbajnokság nem tartja be a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett ígéreteit, ami újabb problémát jelent a torna számára.

A szervezők azt állították, hogy a 32 csapatos világbajnokság lesz az első szén-dioxid-semleges világbajnokság, ami azt jelenti, hogy a kibocsátást korlátozzák és kompenzálják. A Carbon Market Watch (CMW), az Európai Unióval szorosan együttműködő nonprofit szervezet azonban megvizsgálta a szervezők terveit, és azt állítja, hogy a tervezett kibocsátásokat valószínűleg alulbecsülték, különösen a hét új stadion építéséből származó lábnyomot tartják aggályosnak.

Jó lenne, ha a Fifa világbajnokságok éghajlatra gyakorolt hatása drasztikusan csökkenne, de a szén-dioxid-semlegességre vonatkozó állításuk egyszerűen nem hiteles” – mondta Gilles Dufrasne, a CMW munkatársa, az elemzés szerzője. „Az átláthatóság hiánya ellenére a bizonyítékok arra utalnak, hogy a mostani világbajnokság kibocsátása lényegesen magasabb lesz, mint amire a szervezők számítottak.”

A CMW panaszának középpontjában az a számítás áll, amely szerint az új stadionok által okozott szén-dioxid-kibocsátás akár nyolcszor nagyobb is lehet, mint a Katar elemzésében szereplő számadatok.

További kritika érte a kibocsátások elnyelésére irányuló terveket a nagyszabású fa- és gyepfaiskolával kapcsolatban. A CMW-jelentés szerint ez az elképzelés nem hiteles, mivel az abszorpció valószínűleg nem lesz tartós ezeken a mesterséges és sérülékeny zöldterületeken. A jelentés megkérdőjelezi továbbá a Katar által a rendezvény végén fennmaradó kibocsátások ellensúlyozására használni tervezett szén-dioxid-kreditrendszert is.

A világbajnokság lebonyolításáért felelős katari Legfelsőbb Bizottság szóvivője szerint az ország szén-dioxid-semleges világbajnokság iránti elkötelezettségét inkább el kell ismerni, mint kritizálni. A faiskolából származó fák közül sok a régióban honos, szárazságtűrő fajta, amiket a torna után a stadionok környékén fognak újraültetni.

A Fifa vitatja a CMW elemzését, mondván, hogy nem helyénvaló a stadionok kibocsátását csak a világbajnokságon való használat alapján kiszámítani, és hogy a stadionok tornát követő használatára vonatkozóan részletes tervek és üzleti modellek állnak rendelkezésre.

A szervezők vállalták, hogy mérik, mérséklik és kompenzálják a 2022-es Fifa Világbajnokság összes üvegházhatású gázkibocsátását, miközben előmozdítják az alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldásokat Katarban és a régióban. A Fifa tehát semmilyen ponton nem vezette félre az érdekelt feleket, ahogy azt a jelentés állítja, közölte a szervezők szóvivője.

Forrás (theguardian)

search icon