Bő tíz év, és Kaliforniában tilos lesz belső égésű motorral szerelt járművet forgalmazni
Bő tíz év, és Kaliforniában tilos lesz belső égésű motorral szerelt járművet forgalmazni

Kaliforniában 2035-től teljes egészében betiltják a belső égésű motorral szerelt új autók, terepjárók és teherautók forgalmazását a Kaliforniai Légszennyezést Ellenőrző Testület (California Air Resources Board) döntése szerint. Ugyan 2035-ben az értékesített autók ötöde még lehet tölthető hidrid, amit részben belső égésű motor működtet, ám a többi modelleknek teljesen elektromos, vagy hidrogén hajtásúnak kell lennie.

A szabályozás alapján az első határidő 2026 lenne, amikorra az értékesített új autók harmadának úgynevezett nulla-kibocsátásúnak kell lennie – ez az arány idén az első negyedévben 16 százalék volt Kaliforniában, vagyis az előírás fele.

Ha a határozatot végrehajtják, akkor annak hatására Kalifornia államban felére csökkenne a járművek károsanyag-kibocsátása, bár a döntés alapján a már üzembe helyezett benzin és gázolaj-üzemű autók további használata megengedett lesz, illetve a használtautó-piacot sem korlátozza.

Kalifornia példáját más államok is követhetik, jelenleg az Egyesült Államok szövetségi államai közül már 17-ben fogadtak el a belső égésű motorok kivezetésére bizonyos intézkedéseket, de ezek közül messze a legambiciózusabb a csütörtöki kaliforniai döntés. (MTI)

search icon