Bővül a távfűtési rendszer Budapesten
Bővül a távfűtési rendszer Budapesten

Budapest belvárosának egyes részein is elérhető már a távfűtés, mely a Kéménymentes Belváros nevű projekt keretében már rövid távon javítana a főváros központi kerületeinek levegőminőségén.

Többször is beszámoltunk már róla, hogy hazánkban a fűtési szezon kezdetével megnövekszik a levegő károsanyag-tartalma a rossz fűtési megoldások miatt. A távfűtés viszont az egyik legkörnyezetbarátabb fűtést teszi lehetővé, nem csak az egészségre, de a klímára gyakorolt hatását is figyelembe véve.

Jelenleg 217 ezer tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát a levegőbe a főváros évente a távfűtés alkalmazásával. A mostani bővítés, mely elsőként érinti Budapest belsőbb kerületeit még tovább fogja növelni ezt a számot. A mostani bővítéssel több nagy szálloda mellett például a Városháza is távfűtésre váltott.

A 20 évesre tervezett folyamat végére a Szent István Körút – Bajcsy-Zsilinszky út – Kiskörút és a Duna határolta területen csaknem ezer épület 45 ezer lakásának távfűtésre váltása után további 67 ezer tonna CO2 és 80 tonna egyéb káros anyag kibocsátása szűnik majd meg. Ezzel nem csak tisztábbá, de sokkal egészségesebbé is válik a főváros.

Forrás: napi.hu

search icon