Brit vegyészek fedezték fel a jég új típusát
Brit vegyészek fedezték fel a jég új típusát

A Cambridge-i Egyetem és a University College London vegyész kutatói nem kutatták a vízjég új formáit, mindössze az apró jégkristályok szerkezetét akarták tanulmányozni, amikor kísérletük végül mégis felfedezéssel zárult. A jégnek két nagy típusa van szerkezetük szerint: a kristályos jégben a molekulák szabályos mintázatba rendeződnek, míg az amorf jégben rendezetlen alakzatban fordulnak elő, akárcsak a folyadékokban.

Amikor a brit kutatócsoport kipróbálta a jég golyós őrlését, megfigyelték, hogy a vízjég egy újfajta, amorf formáját sikerült létrehozni, amely az összes eddig ismert jégtípustól eltérően a folyékonyhoz hasonló sűrűségű volt, miközben halmazállapota a víz szilárd formájához hasonlított. Ezt az új jégtípust közepes sűrűségű amorf (MDA) jégnek nevezték el. Hogy molekuláris szinten is megértsék, számítógépes szimulációt alkalmaztak, és sikerült felállítani az új jégfajta atomi szintű modelljét.

Eddig két típusa volt az amorf jégnek, a magas és az alacsony sűrűségű, és ez a sűrűségkülönbség a vízzel kapcsolatos ismereteink egyik sarokköve volt, mivel a folyékony víz sűrűsége valahol a kettő között van

– írja cikkében Bodnár Zsolt a Qubit.hu-n.

Részben emiatt alakult ki a feltételezés, miszerint a víz két folyadékból áll, egy magas és egy alacsony sűrűségűből. Ahogy a kutatást vezető Christoph Salzmann elmondta, az eddigi tudásuk szerint a kettő közötti sűrűségi résben nem létezhet jég, így a most talált jégtípus felforgatja a kutatók folyékony vízről kialakított képét.

Nagy kérdés, hogy ez a fajta jég hol fordulhat elő a természetben. A tanulmány szerint a nyíróerők kulcsfontosságúak voltak a létrehozásában, és a kutatók úgy gondolják, a közönséges jeget hasonló nyíróerők érhetik az olyan jeges holdakon, mint az Europa és a Ganymedes (Jupiter), a Titan (Szaturnusz) vagy a Triton (Neptunusz).

(Forrás: qubit.hu)

search icon