Budapest Bank – Trash art művészeti pályázat
Budapest Bank – Trash art művészeti pályázat

A Budapest Bank 2019-ben komoly fenntarthatósági programot indított el, melynek keretén belül idén februárban a művészetet, méghozzá a trash art-ot hívták segítségül. Irodájukban a szokásos szelektív kukák mellett egy negyedik, irodai hulladéknak való szemetest is elhelyeztek.

Ami ezekben a kukákban összegyűlik, abból kell szobrot alkotnia a Budapest Bank és HybridCycle gondozásában megvalósított pályázat nyertesének. Mivel a győztes pályaművet már kiválasztották, így ennek kapcsán beszélgettünk Pálfalvi Márta, marketing vezetővel.

Miért pont a szelektív gyűjtésre akarjátok felhívni a figyelmet? Esetleg rossz a tapasztalatotok, vagy ebben láttok hiányosságot?

A Budapest Banknál a környezetvédelem már régóta szívügyünk. A szelektív hulladékgyűjtés olyannyira fontos számunkra, hogy a bankunknál működő Zöld Iroda munkatársi önszerveződő kezdeményezés tevékenységének köszönhetően évek óta szelektíven gyűjtjük a papírt, a fémet és a PET palackokat, sőt a veszélyes hulladéknak számító elemet is.

Az idén februárban elindított kampány annyiban más, hogy a papír, az alumínium és a már nem használt műanyag helyes gyűjtése mellett egy olyan hulladéktípus szeparációját is lehetővé tesszük, amely hagyományosan nem képezi a hulladékgyűjtési kultúra részét. Ez nem más, mint az írószer, hiszen évente több millió tonna hulladék termelődik a hazai irodaházakban, amelyek rövid életciklusuk bevégeztével csak tovább terhelik környezetünket. A mostani hulladékgyűjtő kampányunk célja, hogy közös összefogást kezdeményezzen annak érdekében, hogy bolygónk az elkövetkező generációknak is otthont tudjon adni, valamint a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát tovább erősítsük vállalati kultúránkban.

Milyen a kapcsolatotok a HybridCycle-al? Mi a véleményetek a trash art-ról?

A 3 hónapos szelektív hulladékgyűjtő akcióban – amely történetünk egyik legnagyobb szabású belső fenntarthatósági kampánya – a HybridCycle a partnerünk. Az együttműködés részeként 750.000 forint díjazású művészeti pályázatot hirdettünk olyan alkotók, alkotói csoportok számára, akik egy látványos, figyelemfelkeltő, napjaink környezeti problémáira reflektáló installációt készítenek a gyűjtés során felhalmozott anyagok felhasználásával.

Nagyon izgalmasnak találjuk az újrahasznosítás, és a művészet ezen találkozási pontját, úgy gondoljuk, hogy nagy lehetőségek vannak a trash-artban.

Honnan jött az ötlet, hogy a művészet irányából közelítsétek meg a problémát?

Mindenképpen olyan megoldást szerettünk volna, ami nem szokványos. Szerettünk volna valami olyan szembeötlő elemet, amely időtállóan, hosszabb távon is át tudja adni az általa közvetített üzenetet, ezzel elkötelezve a vállalat dolgozóit saját és kollektív ökológiai lábnyomuk csökkentése iránt.

Hogy állnak a dolgozóitok a fenntarthatósághoz és a szelektív gyűjtéshez?

A munkatársak nagyon jól reagáltak a kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőkre és annak ellenére, hogy a jelenlegi járványhelyzet miatt munkatársaink jelentős hányada otthonról végzi a munkáját, mégis hamar megtelnek a gyűjtőedények. Azt látjuk, hogy a kollégáink tudatosabbak lettek, megfontolják hová helyezik el a szemeteiket, teljes mértékben partnerek a helyes gyűjtésben.

Tudnál kicsit mesélni a győztes pályaműről?

A nyertes pályamű bankunk fővárosi központjában kap majd helyet, rávilágítva a szemétben rejlő kreatív lehetőségekre, valamint a tudatos hulladékgazdálkodás fontosságára és a mindennapokban generált szemetünk mennyiségére.

A győztes pályamű Posta Veronika és Puskás Szabolcs: Ahol a művészet és a környezettudatosság találkozik… című pályázata lett. Ez egy háromszögletű oszlopokból álló kompozíció, amelyet körbejárva különböző vizuális üzenetekkel találkozhatunk. Az egyik oldalon látható képen az ember tettlegességének hatását fedezhetjük fel, tovább haladva egy tükröződő felületben önmagunkat láthatjuk meg, mint a változás kiindulópontja, a harmadik oldal pedig a természet szépségét mutatja meg. Középre érve egy háromszögletű térben találhatja magát a néző, ahol a hármas egység összpontosítva jelenik meg.

A tervek elkészítésénél nehézséget jelentett, hogy nem lehet tudni, hogy pontosan milyen lesz az összegyűjtött hulladék

Mi lesz a szobor sorsa, ha véget ér a project, illetve esetleg kibővítitek a szelektív gyűjtést a bankfiókokra is?

Szeretnénk, hogy a szobor sokáig díszítse a budapesti központunkat. Ahogy említettem, központi irodaházainkban eddig is szelektíven gyűjtöttük a hulladékot. Természetesen ezt a projekt után is folytatni fogjuk és törekszünk arra, hogy a gyűjtőakciót követően is biztosítsuk a szélesebb körű szelektív hulladékgyűjtést az épületekben. A fiókhálózatban fiókonként térképeztük fel a szelektív hulladékgyűjtési lehetőségeket. Ahol az edények tárolása, illetve az elszállítás megoldott vagy megoldható, ott ez év során fokozatosan bevezetjük a hulladék ilyen formájú kezelését.

Mi a következő tervetek, hogy elérjétek a 2025-ig felvázolt koncepciót?

A WWF Magyarországgal közösen indított Fenntarthatósági Programunk keretében azt vállaltuk, hogy 2025-ig 25%-kal csökkentjük ökológiai lábnyomunkat. A karboncsökkentés elérése érdekében a tavalyi évben számos lépést tettünk már meg. Többek között megújuló villamosenergiából fedeztük a bank épületeinek fogyasztását. 5 db elektromos gépjárművel bővítettük flottánkat, új, környezettudatos gépészeti berendezéseket szereztünk be a fiókfelújítások során és napelemet telepítettünk rákosszentmihályi fiókunkban.

Pálfalvi Márta – Budapest Bank, marketing vezető

Hogy veszitek ki a részetek a manapság egyre többet emlegetett „pénzügyi zöldítésből”?

Indítottunk egy fenntartható környezet alapot, amely a környezettudatosság megatrendjére is épít. Az alap már a jegyzési időszakot is szép eredményekkel zárta. Az azóta eltelt közel három hónap alatt az állomány 4,8 milliárd forintra nőtt. A „zöld autó” finanszírozási programunk is egyértelműen sikeresnek bizonyult. 2020-ban már több mint 1300 alternatív hajtású autót finanszíroztunk csaknem 9 milliárd forint összegben. 2025-ig folytatjuk a megkezdett munkát, minden területen egy kicsit még tovább megyünk.

search icon