COP27: A mezőgazdaság kötelezettségvállalási összege elérheti a 8 milliárd dollárt
COP27: A mezőgazdaság kötelezettségvállalási összege elérheti a 8 milliárd dollárt

A most zajló COP27 klímakonferencián új téma került napirendre. A mezőgazdasági üzemek éghajlatváltozással kapcsolatos innovációs kötelezettségvállalásai megduplázódnak, és elérik a 8 milliárd dollárt. Az Egyesült Államok és az Egyesült Arab Emírségek által vezetett kezdeményezés, amelynek célja, hogy innovációval segítse a mezőgazdaságot az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban és a kibocsátás csökkentésében.

A tervezet megduplázta a beruházási kötelezettségvállalásokat 8 milliárd dollárra, és kiterjesztette hatókörét, közölték a hírt pénteken. Az egy évvel ezelőtt indított Agriculture Innovation Mission for Climate (AIM for Climate) elnevezésű kezdeményezés célja, hogy 2025-ig világszerte felgyorsítsa az innovációt az éghajlati szempontból intelligens mezőgazdaságban, miközben a világ versenyben van a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartásáért.

A Sharm el-Sheikhben tartott COP27 éghajlat-változási tárgyalásokon bejelentették, hogy 42 kormány 7 milliárd dolláros beruházási kötelezettségvállalást tett, valamint 1 milliárd dolláros innovációs kezdeményezésekre vonatkozó kötelezettséget vállalt.

Ez a fejlődő gazdaságok kistermelőinek, illetve az új technológiák, agroökológiai kutatások és a metáncsökkentés támogatására irányulnak

– írta cikkében Aidan Lewis.

A mezőgazdaság a szélsőséges időjárás frontvonalában van, ugyanakkor a felmelegedést okozó globális kibocsátások egyik fő okozója is.

Thomas Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter szerint az AIM segíteni fogja a gazdákat az idén még nyilvánvalóbbá vált kihívások kezelésében.  

A mezőgazdaság egy kicsit gyorsabban elérheti a nettó nulla kibocátást, mint talán néhány más iparág, amelyről általában beszélünk, amikor az éghajlatról ejtünk szót. Ugyanakkor óriási szénmegkötési kapacitás áll rendelkezésre, óriási lehetőségek vannak a metán csökkentésére, a mezőgazdasági hulladékok különböző termékekké történő átalakítására is. Ezek jelentősen csökkentenék a mezőgazdasági termelés üvegházhatású gázok kibocsátását, mondta el Vilsack.

Hozzátette, hogy az Egyesült Arab Emírségek, amely élelmiszereinek mintegy 80%-át importálja, és amely 2023-ban a COP28 klímatárgyalásoknak ad otthont, segíteni kíván az élelmiszerexportáló országok termelésének megerősítésében, valamint az innováció révén az önellátás fokozásában.

(forrás: reuters.com)

search icon