Debütál a laborban növesztett csirkenuggets
Debütál a laborban növesztett csirkenuggets

Szingapúrban kerülhet hamarosan forgalomba a világ első olyan húsféléje, melynek előállításához nem kellett levágni állatot.

A „tiszta húst” a laborban tenyésztett húsokra specializálódott Eat Just nevű amerikai startup dobhatja piacra elsőként. Vezetőjük szerint ez az élelmiszeripar egyik legjelentősebb mérföldköve.

Ezt az is alátámasztani látszik, hogy a Barclays jóslata szerint a húsalternatívák piaca a következő évtizedben 140 milliárd dollárra nő, mely a globális húsipar 10%-a.

Az Eat Just nem az egyetlen leendő lombikhús gyártó. Az elmúlt évtizedben több tucat startup indult abban a reményben, hogy egy etikus termék ígéretével megnyerje a húsfogyasztókat. A közeljövőben többjük piacra lépése is várható.

a kép csak illusztráció!

Az állati eredetű őssejtekből, laboratóriumi körülmények között tenyésztett hús egyik nagy előnye, hogy helyben megtermelhető, ám ára egyelőre igen magas. A Eat Just által előállított mesterséges húsból kezdetben csirkehúsfalatokat fognak készíteni szingapúri üzemében.

Bár a nagyüzemi állattartással szemben a folyamat során nem használnak antibiotikumokat, és egyéb egészségre ártalmas anyagokat sem tartalmaz a hús, nem teljesen egyértelmű, hogy a sci-fibe illő megoldás egyben a klímaváltozás szempontjából fenntartható is.

Forrás: BBC

search icon