Dél-Koreában őshonos növényekben fedeztek fel orvosi hatóanyagokat
Dél-Koreában őshonos növényekben fedeztek fel orvosi hatóanyagokat

A kutatás fókuszában a Codonopsis lanceolata, másik nevén a deodeok nevű növény állt, amely gyógynövényként használatos Dél-Koreában. Nagy mennyiségben termesztik, és a történelem során a koreai konyha szerves részét képezte. A koreai csillagvirág egy közönséges virág, amely a százszorszépre hasonlít, és csak a Koreai-félszigeten található meg.

A dél-koreai Institute for Basic Science (IBS) Life Science Institute kutatócsoportja C. Justin LEE igazgató vezetésével nemrégiben bejelentette, hogy új vírusellenes vegyületeket fedeztek fel, amelyek e két koreai őshonos növényből származnak. A kutatók felfedezték, hogy az ezekben a növényekben található szaponinok különösen hatékonyan gátolják a SARS-CoV-2 fertőzést azáltal, hogy gátolják a membránfúziót, amely lehetővé teszi a vírusok számára a gazdasejtekbe való behatolást. Ezeket az eredményeket az Antiviral Research 2022. októberi és az Antimicrobial Agents and Chemotherapy 2022. novemberi számában tették közzé.

Számos jelentős fontosságú gyógyszert, például a penicillint, az aszpirint természetes organizmusokból nyerték

– mondta Kim Taeyoung, az IBS vezető kutatója.

A SARS-CoV-2 variánsok, mint például az omicron, fertőzőbbek az eredetinél a spike fehérje mutációi miatt, amelyek fokozzák az ACE2 sejtreceptorhoz való kötődést. Azonban amíg a SARS-CoV-2 variánsok nem tudnak bejutni a sejtbe, addig a teljes membránfúziós folyamat blokkolva van. Vagyis a membránfúziós eljárás hatékonyan megakadályozhatja a SARS-CoV-2 variánsok fertőzését.

Korábban az IBS csapata a Korea Pasteur Intézettel közösen dolgozott, és közösen felfedeztek egy másik természetes hatóanyagot, amely a ballonvirágból származik. Ez a szaponin szintén hatásosnak bizonyult a SARS-CoV-2 fertőzés ellen. Ezzel a tudással felvértezve a kutatók a Korea Advanced Institute for Science and Technology intézet csapatával együttműködve szintetikus szaponinok létrehozását is megvizsgálták. A két csapat egy tucatnyi szintetikus hatóanyagot elkészített és tesztelt, amelyek különböző hosszúságú és típusú poliszacharidláncokkal rendelkeztek.

C. Justin Lee igazgató elmondta, hogy az ezekben a növényekben található természetes szaponinok számos olyan élelmiszer és növényi gyógyszer fő alkotóelemei, amelyek a mindennapi életben könnyen hozzáférhetőek. Lenyelve nagy koncentrációban juthatnak el a felső légutak hámsejtjeihez, ami azt jelenti, hogy vírusfertőzések tünetmentes fázisában, vagy korai stádiumában is hatásosak lehetnek.

(forrás: phys.org)

search icon