



A dió egészségügyi hatásait lehet vitatni, de nem érdemes. Az alábbiakban felsorakoztatjuk az előnyös tulajdonságait, amelyeket megismerve azonnal mész a piacra diót venni.
A dió a Juglans nemzetségbe és a Juglandaceae családba tartozó, közepes vagy nagy termetű (10–40 m magas) lombhullató fa. Délkelet-Európától Japánig, illetve Észak-Amerikában és Dél-Amerika több területén is előfordulnak különböző fajtái.
A dió évezredek óta fontos része az emberi táplálkozásnak, és az egyik legegészségesebb diófélének tartják.
A dió a középkori Európában is népszerű volt, a termést tekintve mind a dióbelet, mind a belőle sajtolt olajat használták, és magát a jó tulajdonságokkal rendelkező faanyagot is hasznosították. Az 1700-as években a diót az európai gyarmatosítók hozták be Észak-Amerikába, és azóta az amerikai konyhának is alapanyaga lett.
Étkezési célra a közönséges dió (Juglans regia) a legnagyobb mennyiségben termesztett fajta, míg például az észak-amerikai fekete diót (Juglans nigra) kifejezetten faanyagáért termesztik.
2021-ben a világ diótermése (héjában) 3,5 millió tonna volt, amelyből 1,1 millió tonnát (~31%) Kína termelt. A további legjelentősebb termelők sorrendben az Egyesült Államok, Irán és Törökország (vö. Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO)). Magyarországon a 2022-es termés mennyisége meghaladta a 15.400 tonnát.

A csodálatos íze közismert, de tudtad, hogy rendkívül egészséges is? A következőkben összegyűjtöttük nektek a dió tudományosan igazolt jótékony hatásait.
A diónak nagyobb az antioxidáns hatása, mint bármely más közönséges diófélének.
Antioxidáns hatása főként az E-vitaminból, a melatoninból és a benne található polifenolokból ered.
A polifenolok csökkenthetik az LDL, azaz a „rossz koleszterin” szintjét, ezáltal pedig az érelmeszesedés kialakulásának esélyét.
A dió lényegesen többet tartalmaz omega-3-zsírsavakból, mint bármely más dióféle; alfa-linolénsav-tartalma például 10 gramm dióban megközelíti az 1 grammot. Alfa-linolénsavat (ALA) táplálékkal tudunk csak bevinni, azt nem képes előállítani szervezetünk, tehát az esszenciális zsírsavak közé tartozik.
Az optimális ALA-bevitel napi 1,6 gramm a férfiak, illetve 1,1 gramm a nők esetében, amit lényegében már 1–2 dióval be tudunk vinni a szervezetünkbe.

A dióban található polifenolok – az ALA, a magnézium és az arginin aminosav – segíthetnek az oxidatív stressz és a gyulladás leküzdésében.
A mikrobiom egyensúlyának felborulása hozzájárulhat a bélben és a test más részein kialakuló gyulladásokhoz és betegségekhez, növelve az elhízás, a szívbetegségek és a rák kockázatát.
A diófogyasztás a kutatások szerint növeli a bélrendszerben található jótékony baktériumok mennyiségét.
Több tanulmány (1, 2, 3) is arra a következtetésre jutott, hogy a dió fogyasztása csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések, köztük az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
A dióban nagy mennyiségben található polifenolokat bizonyos bélbaktériumok képesek urolitineknek nevezett vegyületekké alakítani, melyeknek gyulladáscsökkentő tulajdonságai lehetnek a bélben, így csökkentve a vastagbélrák valószínűségét. (Az urolitinek gyulladáscsökkentő hatása más rákos megbetegedésekkel szemben is védelmet nyújthat.)
Egy 2016-os tanulmány szerint a dióból metabolizálható energia mennyisége (a táplálék energiatartalma) valójában 21%-kal kevesebb, mint amit az élelmiszer-tudományban gyakran használt Atwater-faktorok számításával kapnánk. Ezen felül a dió hatékonyan segít az étvágy mérséklésében.
Az előző pontban leírt, testsúlyra gyakorolt pozitív hatásán túl egy tanulmány szerint a hidegen sajtolt dióolaj érdemi csökkenést eredményezhet az éhgyomri vércukorszintben. (A kísérlet során 3 hónapon keresztül napi 15 gramm olaj bevitele mellett 8%-os csökkenést értek el a kísérleti alanyoknál.)

Egyes kutatások szerint a dióban található tápanyagok, köztük a többszörösen telítetlen zsír, a polifenolok és az E-vitamin segíthetnek csökkenteni az oxidatív károsodást és a gyulladást az agyban.
Egy Alzheimer-kórral kapcsolatos 10 hónapos vizsgálatban az egerek egyik csoportja a napi élelem 6%-át, a másik csoportja a 9%-át dió formájában kapta (ami emberek esetében napi 28, illetve 43 grammnak felel meg). A kísérlet eredményeképpen – egy diómentesen táplált kontrollcsoporttal összehasonlítva – jelentős javulást értek el a tanulási képességek, a memória és a szorongás csökkentése terén.
Idősebb felnőtteken végzett megfigyeléses tanulmányok a diófogyasztást jobb agyműködéssel hozták összefüggésbe, beleértve a gyorsabb feldolgozási sebességet, a nagyobb mentális rugalmasságot és a jobb memóriát.
A dió fogyasztása segíthet a spermiumok egészségének és a férfi termékenységének a támogatásában.
Amikor 117 egészséges fiatal férfi három hónapon keresztül napi 75 gramm diót épített be nyugati típusú étrendjébe, javult a spermiumok alakja, vitalitása és mozgékonysága a diót nem fogyasztó férfiakhoz képest.
Állatkísérletek pedig arra utalnak, hogy a dió fogyasztása segíti a spermiumok védelmét azáltal, hogy csökkenti a membránok oxidatív károsodását.
A dióban gazdag étrend (a kutatásban napi 43 gramm diót kaptak az alanyok) segíthet csökkenteni a káros koleszterin és a triglicerid szintjét, amelyek hozzájárulnak a szívbetegségek kockázatához.
(30 gramm dióval számolva)
30 gramm dió elfogyasztásával fedezzük

A napi dióbevitel optimális mennyisége életkortól, nemtől és általános egészségi állapottól függően változhat, azonban általános iránymutatásként elmondható, hogy napi egy maréknyi dió fogyasztása (~30 gramm) csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Nem szabad figyelmen kívül hagynunk azokat sem, akik bármennyire is szeretnék, nem tudnak diót fogyasztani az általa kiváltott allergiás reakció miatt.
Ez az allergiafajta bármelyik életszakaszban kialakulhat, és a bőrön, az ajkakon, a szájban, a torokban is kiválthat irritációt, emésztési panaszokat okozhat, illetve extrém esetekben életveszélyes anafilaxiás sokkot is okozhat.
A leggyakoribb allergiás tünetek:
A dióra allergiások más diófélék fogyasztása során is gyakran tapasztalnak hasonló tüneteket (keresztallergia). Tehát ha észrevettük már magunkon, hogy akár kevés dió fogyasztása is allergiás tüneteket okoz, érdemes allergiatesztet végeztetnünk. Ha megbizonyosodtunk arról, hogy valóban dióallergiánk van, minden bevásárlásnál és éttermi étkezések alkalmával nagy figyelmet kell fordítanunk az ételek összetevőire.
A tisztított dió ára 2024-ben 4000–10000 forint.
A magyar tisztított dió ára 2024-ben 5500–10000 forint.
A héjas dió ára 202-ben 1500 forint.
(Ezek kiskereskedelmi árak.)
Mivel a rovar lárvája a földben telel át, ahova a lehullott dióból jut, a dióhullás idején kell megpróbálni megakadályozni a talajba jutásukat.
– Végezzünk talajtakarást a fák alatt mulccsal vagy fóliával!
– A lehullott diót a lehető leggyorsabban szedjük össze!
– A tyúkok besegíthetnek a lárvák elpusztításban.
– Fertőtlenítsük a talajt oltott mésszel vagy a Beauveria bassiana gomba spóráival!
A diót csak nyár végén, szeptember elején lehet metszeni! Nagyon fontos, hogy a diófát tavasszal nem metsszük meg, mert ilyenkor túl nagy a növényben az úgynevezett turgornyomás (a nedvek nyomása)!