Drónokkal a szélturbinák hatékonyságáért
Drónokkal a szélturbinák hatékonyságáért

Az Aarhusi Egyetem új kutatási projektjének célja olyan intelligens drónok kifejlesztése, amelyek képesek kisméretű és nagy szélerőműparkokba berepülni, és a turbinák lapátjain lévő jegesedést átvizsgálni, észlelni és jelenteni.

A szélenergia hasznosításában nagy potenciál van, azonban ennek a technológiának is vannak bizonyos hátrányai. A szélerőművek turbinalapátjain például igen nehéz észlelni a jeget, ami károsíthatja a berendezést, illetve csökkentheti annak teljesítményét.

Ebben a projektben több különböző, a drónokba épített érzékelőrendszert fogunk kipróbálni, emellett egy mesterséges intelligencia által vezérelt algoritmust is ki fogunk fejleszteni, amely fejlett képfelismerést használ, hogy meglássa a különbséget a jeges és a jegesedés nélküli lapátok között

 – mondta Erdal Kayacan, egyetemi docens.

A projektet a dán Független Kutatási Alap 2,8 millió dán koronával támogatja. A projektet Erdal Kayacan docens vezeti az Aarhusi Egyetem Villamosmérnöki és Számítástechnikai Tanszék munkatársa. A vállalkozás a Vestas céggel együttműködve valósul meg, ha minden a terv szerint halad.

Amellett, hogy a kutatócsoport a turbinalapátok felesleges felmelegítéséből adódó energiafelhasználás csökkentését is meg tudják majd valósítani, a projekt lehetővé teszi, hogy a szélerőműveket a jelenleginél északabbra helyezzék el. Mivel a Párizsi Megállapodásban foglalt célkitűzések teljesítéséhez az eddiginél több megújuló energiára van szükség, a zöld energiatermelés új, életképes helyszíneinek megtalálása kulcsfontosságú. Ez pedig a hidegebb éghajlatú helyszíneket is magában foglalja, amelyek az új kutatás eredményeivel könnyebben elérhetőek lesznek.

(forrás: ingenioer.au.dk)

search icon