Sosem volt még ilyen olcsó a tengeri szélenergia
Sosem volt még ilyen olcsó a tengeri szélenergia

Legalábbis az Egyesült Királyságban. A szélenergia ára annak ellenére csökkent újabb 6%-kal, hogy a szélerőművek építéséhez szükséges anyagok ára emelkedik.

A briteknek nagy terveik vannak a megújuló energiák terén, csak a szélerőművi kapacitást 7 GW-tal bővítik 2026-ig. Az összehasonlítás kedvéért fontos elmondani, hogy a paksi atomerőmű maximális kapacitása a 2 GW-ot sem éri el. A szigetország kormánya 2030-ig 50 GW-ra emelné a megújuló energiaforrások teljes kapacitását.

Ahogy a Guardian írja, Oroszország ukrajnai inváziója az amúgy is ingatag olaj- és gázpiac helyzetét tovább súlyosbította, az országokat pedig energiaellátásuk megerősítésére késztette. Többek közt a briteknél ez azt is jelentette, hogy a leállított vagy leállítani tervezett szénerőművek működését meghosszabbították, hogy az energiaellátás biztonsága ne kerüljön veszélybe.

Minél több olcsó, tiszta energiát termelünk a saját határainkon belül, annál jobban védve leszünk a számlákat felhajtó, ingadozó gázárakkal szemben.

– mondta Kwasi Kwarteng üzleti miniszter

A brit energiaellátás legnagyobb részéért felelős National Grid csütörtökön mutatta be az Egyesült Királyság villamosenergia-hálózatának az 1960-as évek óta legnagyobb beruházási tervét. Az 54 milliárd font értékű fejlesztés során először fogják összehangolni a tengeri szélerőművek hálózatra való csatlakoztatását. Utóbbitól azt várják, hogy csökkenhet az infrastruktúra mérete, miközben növekszik az ellátásbiztonság.

Közben több politikai és piaci szereplő is sürgeti a kormányt, hogy gyorsítsa fel a megújuló energia projektek jóváhagyását, illetve azok hálózatra való csatlakoztatását. Keith Anderson, a Scottish Power vezérigazgatója szerint „a közvélemény masszívan támogatja a nettó nulla kibocsátásra való törekvést. Gyorsaságra van szükség. Maga a tervezési rendszer rendben van, de a folyamat gyorsabbá tételéről van szó”.

A szélenergia árának csökkenése azt mutatja, a fogyasztói költségek emelkedésének megállításában a megújuló energiaforrások kiemelten fontos szerepet játszhatnak.

search icon