Egészséges sütik az adventi időszakra

Egészséges sütik az adventi időszakra
Egészséges sütik az adventi időszakra

Utolsóként azoknak kedvezünk, akik szeretnek kicsivel több kreativitást csempészni a tányérra. Habár szülőként erre jut a legkevesebb energia, az ünnepi időszakban hátha érzel majd némi ösztönzést arra, hogy a házimunka helyett a következő receptekre szánd az idődet.

Habár az egészséges étkezés számomra az egyik legfontosabb nevelési elv, a kreativitással hadilábon állok. Hiába látom a közösségi oldalakon a csodálatosan megkomponált, aranyos formákba és mintákba rendezett finomságokat, nekem sokszor erre már nem marad erőm. Azt hiszem, ez nem is lehet elvárás.

Az ünnepi időszakban azonban az a legjobb, hogy sutba vághatjuk a megfelelési kényszert, és teljesen belassulhatunk. Ilyenkor juthat idő az ilyen különlegesebb megoldásokra is.

Rénszarvasfinomság

A klasszikus energiagolyók még ünnepibb változata ez a rénszarvasos édesség.

Hozzávalók:

  • 150 gramm mandula,
  • 150 gramm kesudió,
  • 40 gramm kakaópor,
  • 1/2 teáskanál fahéj,
  • 1 csipet só,
  • 175 gramm datolya (forrásban lévő vízbe áztatva 5 percre, hogy megpuhuljon),
  • 1 teáskanál vanília-kivonat,
  • 1/2 teáskanál kókuszolaj,
  • 1–2 evőkanál víz.
Kép: https://www.hauteandhealthyliving.com/

A díszítéshez:

  • perec,
  • gránátalma,
  • puffasztott quinoa.

Így készítsd el!

Keverd össze a mandulát, a kesudiót, a kakaót, a fahéjat és a sót konyhai robotgépben! Addig daráld, amíg omlós nem lesz! Add hozzá a datolyát, a vaníliát és a kókuszolajat! Addig kell keverni, amíg a massza össze nem áll. Ha még mindig száraz, mehet hozzá egy-egy evőkanál víz.

Vedd ki a keveréket a gépből, és formázz belőle kis golyókat! Helyezd a golyókat egy nagy tányérra vagy sütőpapírra!

Törd fel a perecet agancsra emlékeztető darabokra, és szúrd bele az energiagolyó tetejébe! Szúrj két barna quinoát a rénszarvas arcába szemeknek, és gránátalmát az orrnak!

Tedd a golyókat a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen! Hűtőszekrényben egy hétig vagy fagyasztóban legfeljebb 3 hónapig tárolható.

Csokis sütőtökkenyér

Ne gondold, hogy csak ősszel kaphatod elő a sütőtököt! Mivel szezonális, az adventi időszakban is beépítheted a sütikbe. Annál inkább, mivel gyorsan összedobható, finom sütik készülhetnek belőle, amit akár a gyerekkel is elkészíthetsz. Pont úgy, mint az alábbi receptet!

Hozzávalók

  • 230 gramm sütőtökpüré,
  • 2 evőkanál kókuszkrém vagy kókusztejszín,
  • 3 evőkanál kókuszolaj olvasztva,
  • 2 tojás,
  • 1 teáskanál vanília-kivonat,
  • 115 gramm méz,
  • 200 gramm mandulaliszt,
  • 1 teáskanál szódabikarbóna,
  • ½ teáskanál Himalája só,
  • 2 evőkanál lenmagpehely,
  • 1 ½ teáskanál őrölt fahéj,
  • 65 gramm pekándió vagy más mag,
  • 40 gramm kakaópor,
  • 40 gramm csokoládé.
Kép: https://livinghealthywithchocolate.com/

Így készítsd el!

Egy nagy tálban keverd össze a sütőtökpürét, a kókuszkrémet, a kókuszolajat, a tojást, a vaníliát és a mézet! Egy másik tálban keverd össze a mandulalisztet, a szódabikarbónát, a sót, a lenmagpelyhet és a fahéjat!

A pekándiót aprítógépben daráld le, és egy spatula segítségével keverd össze a mandulalisztes keverékkel! Óvatosan keverd össze a száraz hozzávalókat a nedvessel, míg a massza össze nem áll!

Vedd ki és tedd félre a tészta felét, majd öntsd a maradék tésztát egy közepes tepsibe, amit előre kivajaztál!

Vedd elő a félretett tésztát, és keverd hozzá a kakaóport! Egyenletesen oszlasd el a tepsiben lévő tészta tetején!

A felső csokoládés tésztaréteget keverd el a maradék tésztával, és egy kés segítségével óvatosan keverd össze a tésztarétegeket! Ne kavargasd nagyon, különben túl csokoládés lesz!

Szórj csokoládédarabkákat a tetejére, és süsd 175°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 40 percig, amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló vagy villa tisztán ki nem jön!

search icon