Utolsóként azoknak kedvezünk, akik szeretnek kicsivel több kreativitást csempészni a tányérra. Habár szülőként erre jut a legkevesebb energia, az ünnepi időszakban hátha érzel majd némi ösztönzést arra, hogy a házimunka helyett a következő receptekre szánd az idődet.
Habár az egészséges étkezés számomra az egyik legfontosabb nevelési elv, a kreativitással hadilábon állok. Hiába látom a közösségi oldalakon a csodálatosan megkomponált, aranyos formákba és mintákba rendezett finomságokat, nekem sokszor erre már nem marad erőm. Azt hiszem, ez nem is lehet elvárás.
Az ünnepi időszakban azonban az a legjobb, hogy sutba vághatjuk a megfelelési kényszert, és teljesen belassulhatunk. Ilyenkor juthat idő az ilyen különlegesebb megoldásokra is.
Rénszarvasfinomság
A klasszikus energiagolyók még ünnepibb változata ez a rénszarvasos édesség.
Hozzávalók:
- 150 gramm mandula,
- 150 gramm kesudió,
- 40 gramm kakaópor,
- 1/2 teáskanál fahéj,
- 1 csipet só,
- 175 gramm datolya (forrásban lévő vízbe áztatva 5 percre, hogy megpuhuljon),
- 1 teáskanál vanília-kivonat,
- 1/2 teáskanál kókuszolaj,
- 1–2 evőkanál víz.
A díszítéshez:
- perec,
- gránátalma,
- puffasztott quinoa.
Így készítsd el!
Keverd össze a mandulát, a kesudiót, a kakaót, a fahéjat és a sót konyhai robotgépben! Addig daráld, amíg omlós nem lesz! Add hozzá a datolyát, a vaníliát és a kókuszolajat! Addig kell keverni, amíg a massza össze nem áll. Ha még mindig száraz, mehet hozzá egy-egy evőkanál víz.
Vedd ki a keveréket a gépből, és formázz belőle kis golyókat! Helyezd a golyókat egy nagy tányérra vagy sütőpapírra!
Törd fel a perecet agancsra emlékeztető darabokra, és szúrd bele az energiagolyó tetejébe! Szúrj két barna quinoát a rénszarvas arcába szemeknek, és gránátalmát az orrnak!
Tedd a golyókat a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen! Hűtőszekrényben egy hétig vagy fagyasztóban legfeljebb 3 hónapig tárolható.
Csokis sütőtökkenyér
Ne gondold, hogy csak ősszel kaphatod elő a sütőtököt! Mivel szezonális, az adventi időszakban is beépítheted a sütikbe. Annál inkább, mivel gyorsan összedobható, finom sütik készülhetnek belőle, amit akár a gyerekkel is elkészíthetsz. Pont úgy, mint az alábbi receptet!
Hozzávalók
- 230 gramm sütőtökpüré,
- 2 evőkanál kókuszkrém vagy kókusztejszín,
- 3 evőkanál kókuszolaj olvasztva,
- 2 tojás,
- 1 teáskanál vanília-kivonat,
- 115 gramm méz,
- 200 gramm mandulaliszt,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- ½ teáskanál Himalája só,
- 2 evőkanál lenmagpehely,
- 1 ½ teáskanál őrölt fahéj,
- 65 gramm pekándió vagy más mag,
- 40 gramm kakaópor,
- 40 gramm csokoládé.
Így készítsd el!
Egy nagy tálban keverd össze a sütőtökpürét, a kókuszkrémet, a kókuszolajat, a tojást, a vaníliát és a mézet! Egy másik tálban keverd össze a mandulalisztet, a szódabikarbónát, a sót, a lenmagpelyhet és a fahéjat!
A pekándiót aprítógépben daráld le, és egy spatula segítségével keverd össze a mandulalisztes keverékkel! Óvatosan keverd össze a száraz hozzávalókat a nedvessel, míg a massza össze nem áll!
Vedd ki és tedd félre a tészta felét, majd öntsd a maradék tésztát egy közepes tepsibe, amit előre kivajaztál!
Vedd elő a félretett tésztát, és keverd hozzá a kakaóport! Egyenletesen oszlasd el a tepsiben lévő tészta tetején!
A felső csokoládés tésztaréteget keverd el a maradék tésztával, és egy kés segítségével óvatosan keverd össze a tésztarétegeket! Ne kavargasd nagyon, különben túl csokoládés lesz!
Szórj csokoládédarabkákat a tetejére, és süsd 175°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 40 percig, amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló vagy villa tisztán ki nem jön!